Afrika Uluslar Kupası: Çıkan kısmın özeti

Afrika Uluslar Kupası'nda gruplarda ilk maçlar tamamlandı. Dağhan Irak, şimdiye kadar oynanan maçlarda takımların çizdiği görüntüyü yazdı.

Dağhan Irak
daghan@daghanirak.com

Α Grubu: Fas ateşle oynuyor

Çarşamba itibarıyla bu grupta tüm takımlar ikişer maç oynadı. Yeşil Burun Adaları'yla 0-0 berabere kalan ev sahibi Güney Afrika, ikinci maçında Angola'yı yenerek grupta liderliği aldı. Bu grubun ağır topu görüntüsündeki Fas ise hem Angola'yla hem Yeşil Burun'la berabere kalarak gruptan çıkma şansını Güney Afrika maçına bıraktı. Artık rakip kadar, taraftar ve vuvuzelalarıyla da baş etmek zorundalar.

Bu grupta turnuvaya ilk kez katılan Yeşil Burun Adaları özel bir parantezi hak ediyor. Bugüne kadar Afrika futbol haritasında yeri olmayan ancak elemelerde Kamerun'u geçerek dikkatleri çeken Yeşil Burun, turnuvada derli toplu, disiplinli takım oyunuyla olumlu görüntü çizdi. Takımın teknik direktörü Lucio Antunes, geçtiğimiz ay bir hafta Jose Mourinho'nun yanında kalmış ve Real Madrid'in antrenmanlarını incelemişti. Antunes'in futbolundaki Mourinho etkisi fazlasıyla gözlemlenebilir bir unsur, üstelik takım bunu sahaya iyi yansıtıyor. Defansif ve ne yaptığını bilen futboluyla Yeşil Burun, bu grubun sürpriz takımı.

B Grubu: Mali ite-kaka

Birinci maçlar sonunda bu grupta liderlik Mali'nin. Ama bunun çok parlak bir performans sonucu olduğunu söylemek zor. Grubun diğer maçında Gana'yla Demokratik Kongo Cumhuriyeti, şu ana kadar turnuvanın en keyifli mücadelesi sonunda 2-2 berabere kalırken, Mali kendisinden birkaç siklet aşağıdaki komşusu Nijer'i ancak son dakikalarda tecrübeli yıldızı Seydou Keita sazı eline alınca yenebildi. Bu grupta Mali avantajlı gözükse de, bu futbolla diğer iki rakip karşısında işleri zor. Gana, ilk karşılaşmasında 2-0'ı koruyamadı ve üç puanı elinden kaçırdı ama Mali'den daha iyi gözüktü. Karabüksporlu LuaLua'nın liderliğindeki Demokratik Kongo ise tehlikeli bir ekip. Ancak Mali'nin geçen yıl da turnuvaya böyle başlayıp, sonra podyumun üçüncü basamağına tırmandığını da unutmayalım.

C Grubu: Favoriler ters ayakla girdi

Bu grubun favorileri Zambiya ve Nijerya ilk karşılaşmalarında ummadıkları puan kayıplarıyla yüz yüze kaldılar. Son şampiyon Zambiya, Etiyopya karşısında üstünlüğü koruyamayarak 1-1'e razı olurken; Nijerya da çok benzer bir durumda Burkina Faso'ya puan kaptırdı. Yine bu iki güçlü ekip, hâlâ grupta öne çıkmaya aday. Sürpriz gelirse Burkina Faso'dan gelebilir.

D Grubu: Nefes nefese

Turnuva tarihinin en zor gruplarından biri olarak gösterilen D Grubu, şanına yakışır bir başlangıç yaptı. Afrika Uluslar Kupası'nın bir numaralı favorisi Fildişi Sahili, erken öne geçtiği maçta Adebayor'un Togo'su karşısında çok zorlandı. Drogba sahada çok göze batmazken, galibiyet golü çok eleştirilen Gervinho'dan 88'de geldi. Kuzey Afrika derbisinde ise Cezayir, Tunus karşısında doksan dakika baskılı oynadığı maçı 90+1'de Msakni'nin harika golüyle kaybetti. İlk maçları kazanan taraflar tabii ki bu zorlu grupta bir adım önde. Ama son ana kadar hâlâ her şey olabilir.

Seyirci yok, gol yok, e ne var o zaman?

Afrika Uluslar Kupası'nın ilk maçları sonunda maç başına gol ortalaması 1.625. Kupanın en zevkli maçı Gana-Dem. Kongo'yu çıkarınca bu ortalama 1.28'lere düşüyor. Maç başına 16 bin 300 olan seyirci ortalaması da ev sahibinin maçını çıkarınca 11 bin civarlarında. Bunlar tabii ki Afrika Futbol Konfederasyonu'nun da yüzünü ekşiten istatistikler. Afrika'nın dünya futbolundaki vitrini olan kupanın hem az gollü hem az seyircili gitmesi çok iyiye işaret değil. Ancak Avrupa liglerinden gelen oyuncuların ağırlıkta olduğu takımların kupaya intibak etmekte zorlandığını ve genelde bu kupanın temposunun gruptaki üçüncü maçlardan itibaren açıldığını unutmamak gerek. Özetle yumurtanın kapıya dayanmasını bekliyoruz. Oradan sonrası zevkli olacak gibi...

Kategoriler

Genel