bandsista'nın olur/olmaz şarkısı eşliğinde bu haftanın şapgir'i sizlerle...
Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.
“Mor makyajlı artistik kadın fotoğrafı galerileriyle nereye varılmaya çalışıldığı bizi sıklıkla düşündüren bir konu”
5harfliler.com sitesinin yazarlarından Çağla Özbek, Duygu, Kiraz Akın, Melis Kurultay, Nigar Hacızade, Oşu Bubu, Feride Güntekin ve Zeynep Özsoy, Tamar Nalcı’nın sorularını yanıtladılar.'
“Bir araya gelme sebebimiz kendimize ve çevremize verdiğimiz rahatsızlıklarla yüzleşmek”
Aslı Türker, erkekliğin rahatsız bir kıyafet olduğunu fark eden, ayrımcılıkla, eril şiddetle, ataerkil sistemle mücadele etmeye çabalayan Rahatsız Erkekler’le söyleşti.
2000’lerde 2000’lere rağmen samimi ve hakiki kadın sesler!
Amy Winehouse, Florence Welch, Bat For Lashes, Lana Del Rey ve Adele bu hafta şapgir’e konuk oldular. Nayat Karaköse yazdı..'
Cinnet Bahçesi
Deniz Gezgin, herkesin bildiği “ilk günah”ın o kadim hikâyesini yazdı: “Bir düş gördüm” diyor Kadın, “Bu yeşilin altında kapkara bir toprak, toprağın içinde çürükler, ölüler, bu sulardan başka akan sular, o sulara karışan kanlar…”
Işıkları ben söndürürüm!
Gizem Asya Genç, İran’ın Abadan kentinde, ‘erkekler için 21. yüzyılda geçen’, ‘mühendislik diploması alıp mutfağının duvarına asan’ Klaris’in hikâyesini anlatan, İranlı yazar Zoya Pirzad’ın Aras Yayıncılık’tan çıkmış Işıkları Ben Söndürürüm kitabını yazdı.
Kendine ait bir dil
Ecem Yıldırım, Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda’sından yola çıkarak, kadınların egemen erkek dilinin dışına çıkması gerekliliğinden dem vuruyor.
Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?
Figen Işıker, Linda Nochlin’in 1971’de tartışma açan sorusunu yeniden soruyor: “Neden hiç büyük kadın sanatçı yok?” Bu sorudan yola çıkarken, “büyüklük” kavramını sorunsallaştırıyor ve olamamanın gerekçelerini sıralıyor.
Medyada Cinsiyet Temelli Şiddet: Anlaşılmaz Gerçeklik
Heather McRobie, Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius tarafından öldürülen Reeva Steenkamp’in medyada sorunlu yer alma biçimini eleştiriyor ve şiddetin hayatlarımızı nasıl inşa ettiğinin ipuçlarını veriyor. Anetta Biçer çevirdi.