Anayasa Konseyi süreyi sonuna kadar kullanacak

Fransa’da Anayasa Konseyi’nin, Ermeni Soykırımı’nın inkarını suç sayan yasa tasarısının iptali için yapılan itirazla ilgili kararını 29 Şubat ve 1 Mart’ta vermesinin beklendiği öğrenildi.

 

Kulislere yansıyan bilgiye göre, hükümetin de itiraz etmemesi halinde Anayasa Konseyi, yasa ile ilgili değerlendirmesi konusunda kendisine tanınan süreyi sonuna kadar kullanmaktan yana.

Anayasa Konseyi, kendi 9 atanmış üyesinden birisini önümüzdeki günlerde raportör tayin edecek.

Raportörün kaleme alacağı yasayla ilgili hazırlanacak raporun ardından Anayasa Konseyi üyeleri, Başbakanlık kanunlar ve kararlar genel müdürü ile bir görüşme yapacak.

Anayasa Konseyi’nin kararı için en az 7 üyenin oyu gerekiyor.

Konsey, oy çoğunluğu ilkesi ile karar verecek. Anayasa Konseyi 9 atanmış ve iki tabi üye (iki eski cumhurbaşkanından) oluşuyor. Sağlık nedenleri yüzünden eski Jacques Chirac’ın, Anayasa Konseyi’ndeki oylamaya katılması beklenmiyor. Chirac, kendisi ile ilgili geçen yılsonu gerçekleşen bir davaya da, yine ‘‘sağlık gerekçelerini’‘ öne sürerek katılmamıştı.

Anayasa Konseyi’nin 9 üyesinin de yasaya büyük bir ihtimalle karşı çıkacağı tahmin ediliyor.

Anayasa Konseyi, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu karardan önce, aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen’in yaptığı ve cumhurbaşkanlığı adayı olmak için en az yerel ve bölgesel yönetimlerden seçilmiş 500 kişinin imzasını gerektiren yasanın değişmesi yolundaki yaptığı itirazı 23 Ocak’tan önce karara bağlayacak.

Anayasa Konseyi’nin itiraz edilen yasayla ilgili kararını, 29 Şubat veya 1 Mart’ta vermesinin ardından, hükümetin tekrar yeni bir yasa sunabilmesi için parlamentoda sadece bir haftası kalıyor

Nisan ayında ilk turu düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 9 Mart’ta tatile giriyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki gün bakanlar kurulunda yaptığı ve basına yansıyan açıklamasında, Anayasa Konseyi’nin iptal etmesi halinde yeni bir yasa tasarısı sunabileceğini ifade etmişti.

Anayasa Konseyi’nin yasayı tamamen reddetme, onaylama veya kısmen onaylama hakkı bulunuyor. (BK)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Anayasa konseyi