Erdoğan: Emniyet ile istihbarat arasında kopukluk olabilir

Esenboğa Havalimanı’nda gazetecileri sorularını yanıtlayan Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Reyhanlı’daki bombalı saldırılara ilişkin “Emniyet ile istihbarat arasında bir kopukluk söz konusu olabilir” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere özel uçak ANA ile saat 17.50’de ABD’ye gitti. ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Erdoğan, Reyhanlı’daki bombalı saldırılara ilişkin, “İstihbarat zaafı olduğu kanaatinde değilim. İstihbarat örgütlerimiz, gerek emniyet istihbarat gerek MİT, bu tür bir hareketliliğin olduğunu yakalama noktasında olduğuna göre, demek ki burada bir ön bilgi alma durumu söz konusu. Burada emniyet ile istihbarat arasında bir kopukluk söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Şunu açık, net söylemem lazım. Şam’da bana göre legal bir yönetim yok, illegal yönetim var. Oradaki hükümet düşmüştür. Halkıyla savaş halinde olan bir rejim vardır orada” dedi. Erdoğan, saldırılara ilişkin Suriye yönetiminden yapılan açıklamalarla ilgili de “Orada bir rejim, yönetim, hükümet böyle bir şey görmüyoruz ki halkının kabul etmediği bir yapıyı biz kabul edebilir miyiz” ifadelerini kullandı.

‘ABD dönüşü çok şeyler değişecek’

Saldırılarla ilgili 13 kişinin gözaltında olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Elimizdeki belgeler, bilgiler... Süreç devam edecek. Gelene kadar da çok şeyler değişecektir” dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD seyahatinde saldırıların gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin de  “Amerikan yönetimi gündeme getirecektir. Getirdiği zaman biraz karşılıklı alışverişte bulunacağız. Olayın bu seyahatimizle ilintili hale getirilmesine katılmıyorum. Çözüm süreciyle bu işi ilintili hale getirseler daha anlamlı olabilir. Çözüm sürecinde attığımız adımları baltalama olarak görebilirim. Ama ABD seyahatini engellemeye yönelik bir girişim olduğunu düşünmüyorum” dedi. Erdoğan, “İnsani tavırlarımızı aynen devam ettiriyoruz. Çünkü biz Suriye halkını seviyoruz, sıkıntımız rejimle” diye konuştu.

“Irak ile enerji alanında işbirliği Türkiye’nin gündeminde. Acaba seyahatinizin bu konuya nasıl bir etkisi olacak” sorusu üzerine Erdoğan, bu konuda Türkiye’nin Irak ile münasebetinin belli olduğunu, bunların yeni münasebetler olmadığını belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bunlar, bu şekilde yapılabiliyor ama bazı lobiler burada ilginç bir şekilde çalışıyor. Bunları da açığa çıkarmak bizim görevimizdir. Biz, bu konuda dikleşmeyeceğiz ama dik duracağız.”

‘Suriye halkını seviyoruz’

Suriye konusunda ABD seyahatini önemsediğini belirten Başbakan Erdoğan, “Bu seyahatimizle birlikte çok daha farklı bir yol haritamız önümüzdedir” dedi.  Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin dışındaki dünya, bu tür bir yaklaşımın içerisine girerken Türkiye’de ana muhalefet ve yavru muhalefete bakalım. Ana muhalefet ve yavru muhalefetin takındığı tavırlar, buradan gidip böyle bir zalimle böyle bir diktatörle yan yana aile fotoğrafları çektirmeyi onu neyle izah edeceğiz? Bir defa böyle zamanlarda bir ülke kendi içinde birlik, beraberlik içinde olur. Çünkü 910 kilometre sınır ve bu sınırı paylaştığımız bu ülkede akrabalık bağları var, her tür bağlar var. Bütün bunların olduğu bu ülke Türkiye’ye karşı şu anda takındığı tavır ki biz daha tavırlarımızı takınmadık, onu da söyleyeyim. Yarın ne olur ayrı bir konu. Biz şu anda insani tavırlarımızı aynen devam ettiriyoruz. Çünkü biz Suriye halkını seviyoruz. Bizim sıkıntımız rejimledir. Şu âna kadar bu adam eğer kendi halkını sevmiş olsaydı terk eder giderdi ve Suriye halkı kendi iradesini ortaya koyar, yönetimini belirler ve böylece bölgede bir sulhu sükûn hâkim olurdu. Ama böyle bir sürecin içerisine girmedi. Tabii bunları paylaşacağız, ABD ile de AB üyesi ülkelerle de Arap Ligi ile de İslam Konferansı Örgütü ile de hepsiyle bunları paylaşacağız ve ona göre bir yeni değerlendirme ile adımlarımızı atacağız.”

‘Fethullah Gülen’le görüşme programda yok…’

Bir gazetecinin “Geçen Aralık ayında Sayın Fethullah Gülen’e, ‘Bitsin artık bu hasret’ diye bir çağrıda bulunmuştunuz. Resmi programınızda yer almıyor ama acaba fırsat olursa görüşme ihtimaliniz olabilir mi?” sorusuna da Erdoğan, “Şu anda resmi programımızda böyle bir şey yok ama gökten ne yağar ki yer kabul etmez ayrı bir konu” dedi.