İncirlik'teki nükleer bombalara servet ödeniyor

Türkiye'nin İncirlik Üssünde nükleer bombaların olduğu nükleer karşıtı gruplar tarafından birçok defa dile getirilmiş, ayrıca Wikileaks'e sızdırılan ABD Dışişleri belgelerinde de belirtilmişti. ABD hükümetinin kamu harcamalarını denetleyen STKI 'Hükümetin Gözetim Projesi'nden Danielle Brian; İncirlik üssündeki nükleer bombaları saklamak için bir servet ödendiğini açıkladı.

Hükümet Gözetimi Projesi’nin (‘Project on Government Oversight') Federal kamu harcamalarıyla ilgili Türkiye'yi de yakından ilgilendiren saptamaları oldu. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, POGO Başkanı Danielle Brian, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’ya hitaben yazılan 1 Şubat tarihli mektubunda Avrupa’daki NATO üslerinde tutulan 200 kadar B61 tipi nükleer bombanın Amerikan ulusal bütçesine getirdiği 2 milyar dolarlık yükü gözler önüne seriyor.

Wikileaks

POGO’nun Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde olduğunu ifade ettiği nükleer bombalar WikiLeaks’ın sızdırdığı ABD Dışişleri’ne ait gizli belgelerle de doğrulanıyor.

POGO ABD Hükümetini denetleyebiliyor

ABD Savunma Bakanı'na mektupla savunma harcamalarını soruldu. Atom bilimcileri Robert S. Norris’le Hans M. Kristiensen’in Kasım 2011 tarihli raporuna atıfta bulunan mektupta yer alan ifadelere göre, İncirlik üssünde bulunan bombaları ancak Amerikan uçakları taşıyabiliyorken,  üste şu anda Amerikan uçağı bulunmuyor. Bununla birlikte üste nükleer bomba taşıma kapasitesine sahip Türk uçaklarının da sertifikalarının olmaması bu bombaların Amerikan savunma bütçesinde gereksiz yere yük getirdiği anlamına geliyor: “İncirlik Üssü’ndeki 60-70 kadar B61 bombasının büyük bölümü (50 kadarı) ABD uçakları tarafından taşınacak şekilde tasarlandı. Ancak Amerikan Hava Kuvvetleri’nin İncirlik’te savaş uçağı yok. ABD’nin buraya uygun uçakları konuşlandırma talebi Türkiye tarafından reddedildi. Dolayısıyla İncirlik üssü ‘tam NATO pozisyonu’nda değil, ‘yarım pozisyon’ diye tanımlanan durumda. Bir kriz anında Amerikan uçaklarının başka bir üsten İncirlik’e gelerek bombaları alması gerekiyor. Üsteki diğer 20 kadar bomba Türk F-16A/B uçakları tarafından taşınmak için bekliyor. Fakat Türkiye’nin F-16’larının nükleer başlık taşıma misyonu için sertifikası yok ve nükleer bomba yüklü değiller.”

Hükümeti gözetlemek

‘Project on Government Oversight’ (Hükümetin Gözetimi Projesi) 1981’de ABD’de Federal kurumların, Kongre’nin ve hükümetle iş yapan taşeron firmalarının usulsüzlüklerini inceleyip soruşturan bir sivil toplum örgütü. Örgüt ününü 1980’lerde Pentagon’daki usulsüz harcamaları içeriden kaynaklar yardımıyla ifşa ederek kazanmıştı.

2 Hiroşima gücünde

Sözkonusu 'Termonükleer B61' bombaları ABD nükleer silah envanterinin çoğunluğunu oluştururken, Hiroşima'ya atılan bombanın yaklaşık olarak 20 katı kadar daha ölümcül.

İncirlikte nükleer bomba(lar) var

NATO üssü İncirlik’te ABD’ye ait nükleer bombaların sayısı resmi olarak bilinmiyor.

WikiLeaks’in sızdırdığı 12 Kasım 2009 tarihli gizli bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı raporunda Bakan Yardımcısı Philip Gordon’un, İncirlik’te nükleer silahların mevcut olduğunu belirten bir ifadesi yer alıyordu. “Atomic Scientists” dergisinde Kasım 2011’de Robert S. Norris ve Hans M. Kristensen imzalı bir rapora göre Türkiye ’deki nükleer B61 tipi bombaların sayısı 60-70 arasında ve hepsi İncirlik ’teki ABD hava üssünde bulunuyor. 2001 yılında bu rakam 90’dı. Ankara’da Akıncı ve Balıkesir’de bulunan hava üslerindeki 40 kadar ABD nükleer silahı, buradaki üsler kapatıldığı için İncirlik’e kaydırıldı. NATO’ya 1953’te katılan Türkiye’ye ilk nükleer silahların 1950’lerin sonu 1960’ların başında gönderildiği düşünülüyor.(vE)

(Milliyet)

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya