Mehmet Ayvalıtaş davası bugün

Mehmet Ayvalıtaş, Gezi direnişi sırasında Ümraniye’deki eylem sırasında bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı. Öldürülmesiyle ilgili açılan davanın ikinci duruşması bugün görülecek.

Mehmet Ayvalıtaş Gezi direnişi eylemlerinde, İstanbul Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde 2 Haziran 2013 gecesi saat 22.00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı.

Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili açılan davanın ikinci duruşması bugün saat 13.30’da, Kartal’daki Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

MOBESE ‘bulunamadı’

Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aynı olayda, Ayvalıtaş’ın yeğeni S.K. de yaralandı. Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı. Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan’ın hazırladığı iddianame İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.

İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi. Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü, olayın olduğu yer ve civarındaki MOBESE’lere yansıyan bir görüntü olmadığını bildirdi. Sanıklar tutuklanmadı.

Çok hızlı araç kullanmış

İddianameye göre, olay şöyle gelişti:

“Akşam 23.00 sularında aralarında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni S.K.’nin de olduğu bir grup direnişçi, Mustafa Kemal Mahallesi 6 Nolu üst geçit civarında, yayalara kapalı olan yolu trafiğe kapatmak istediler, yola çıkarak araçlara dur işareti yaptılar.”

“Sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş’ın aracı, önündeki Aktaş’ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile S.K.’ye çarptı. Ayvalıtaş hayatını kaybetti, kuzeni S.K. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.”

Savcı Büyükçolpan, sanıkların çok hızlı araç kullanmaları ve takip mesafesini kısa tutmaları nedeniyle ani durulması gereken kaza anında duramadıklarını belirtti.

Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Demirbaş ile Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Annesi de ardından gitti

Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş tedavi gördüğü Göztepe SSK Hastanesi’nde 13 Aralık 2013’te hayatını kaybetti.

Ayvalıtaş Ailesi’nin avukatı Ayla Öztabak, bianet’e şu açıklamayı yaptı:

“Fadime Ayvalıtaş oğlunun ölümünden sonra çok ciddi bir stres yaşadı. Kalbinden rahatsızdı. Ethem Sarısülük’ün ölümüyle ilgili davanın son duruşmasından sonra durumu ağırlaşınca hastaneye kaldırıldı. Tahlil sonuçlarını beklerken onu kaybettik.”

“Ayvalıtaş Ailesi bu ölüm sonrası anlatılamayacak kadar üzgün.”

İlk duruşmada tutuklama yok

Ayvalıtaş davasının ilk duruşması 21 Kasım 2013’te görüldü.

Duruşmanın başında salonun kapıları kilitlendi. Müdahil avukatların birçoğu da duruşmaya başladıktan uzun süre sonra girebildi. Kamuya açık olan duruşmaya izleyicilerin de alınmaması üzerine adliye önünde arbede yaşandı, giriş kapısının camları kırıldı.

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Demirbaş’ın tutuklanması talebini reddetti, tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi.

Ayrıca, olayda sorumluluğu bulunan kolluk görevlileriyle ilgili tespit ve soruşturma açılması talebi de reddedildi.

BİANET

Kategoriler

Güncel Gündem