Gracias a la vida

Eric Clapton’ın tabiriyle 'Flamenko gitarın dünyadaki Titanik figürü' olan Paco de Lucia’yı geride bıraktığı eserleriyle anıyoruz. Ozan Başbuğ yazdı.

OZAN BAŞBUĞ

ozanbasbug@gmail.com

Saygıyı evrensel arenada belki de en çok hak eden folklor, Endülüs bölgesi halk kültürü olan Flamenko'yu,  popüler ve bir o kadar da popüler olmayan anlamda temsil eden Paco de Lucia, geride 25 stüdyo ve 6 konser albümü bırakarak 26 Şubat 2014'te sevenlerine veda etti.

Francisco Gustavo Sanchez Gomes, bilinen adıyla Paco de Lucia, 21 Aralık 1947 yılında Algeciras, Cadiz, İspanya'da dünyaya geldi. Bu Endülüs kültürünün ortasında, hem de müzisyen bir aile içerisinde büyümesi onu büyüdüğü folklorun aktif bir parçası olmaya tatlı tatlı ikna etti.

1968-1977 arasında Camaron de la Isla ile 10 tane albüm kaydetti. Otantik Flamenko'ya hâkimiyetinin müthiş olmasından dolayı bunu artık stilize dalda denemeye cesaret bularak Flamenko'ya caz ve fusion ekleyerek, Al di Meola'nın 'Elegant Gypsy' albümü ile benzerlik gösteren bir tarzı yansıtmaya başladı.  Tekrar otantiğe olan hâkimiyetinden olacak ki, Paco de Lucia'ya stilize Flamenko yaklaşımından dolayı olumsuz bir tepki gelmedi.

Klasik Flamenko'nun caz, rumba, küba, bossa nova, çingene, rock gibi türlerle kombine edilmiş yeni hali olan Nuevo Flamenco türünün yaratılması ve sürdürülmesine liderlik eden Paco de Lucia, Eric Clapton tarafından 'Flamenko gitarın dünyadaki Titanik figürü' olarak betimlenmiştir.

Gitar tekniği açısından hızlı ve akıcı olan 'Picado'su, Endülüs diyalekti ve Flamenko jargonuyla bir parmak tekniği olan 'Rasgueado' ile methedilen Paco de Lucia, caz etkilenimleri dolayısıyla akor önlerine koyduğu kromatik gamlar ile de nev-i şahsına münhasır kabul edilmiştir.                                                     

Son olarak “Rodrigo'nun Gitar Konçertosu'nu çalması istenene kadar nota okumayı bilmiyordu' gereksiz bilgisinin her mecrada tekrar edilmesinden duymuş olduğum rahatsızlığı da dile getirip, sizi üstatla baş başa bırakıyorum.

 

1976

1977

2004

2010

2012

Kategoriler

Şapgir