CHP-MHP'nin ortak adayı: Ekmeleddin İhsanoğlu

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı için ortak aday olarak açıkladıkları, İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, kulislerde bir süredir konuşulan bir isim olmasına rağmen şaşkınlıkla karşılandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında Köşk seçimleri için adaylarını açıkladı.

CHP Genel Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ile gerçekleşen görüşmenin ardından eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak önerdi.

'Herkese örnek olacak bir isim'

Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada 'Herkesin kabul edebileceği saygınlığı dürüstlüğü olan bilgisi birikimiyle herkese örnek olacak bir ismi öneriyoruz: Ekmeleddin İhsanoğlu. Kendisi bu konuda düşüncelerini aktaracak. Demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Kavgadan uzak barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz' dedi.

Bahçeli ise 'Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Artık bunun çatısı penceresi kalmadı.' dedi.

İhsanoğlu, bir süredir kulislerde konuşulan bir isimdi. Dün de İhsanoğlu'na, Bahçeli ile yapılacak görüşmede isminin resmen iletileceği ve kamuoyuna açıklanacağı bilgisi verildi. İhsanoğlu’nun bu şekilde onayının alındığı öğrenildi.

'Bu çatı şakır şakır akar'

Çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun gösterilmesi ise CHP'de bazı vekillerin tepkisine neden oldu. Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Twitter'da, 'Yağmur'dan kaçınmak için bu çatının altına girilmez; bu çatı şakır şakır akar' diye yazdı. İstanbul Milletvekili Melda Onur ise 'Tamam arkadaşlar, kabul trollendik. Uzlaşı toplantısında talep edilen profile uymuyor' açıklamasını yaptı.

Buldan: Kendi adayımızla demokratik cephe için çalışacağız

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İhsanoğlu’nun adaylığıyla ilgili T24’e yaptığı açıklamada, 'MHP'nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor' diyerek kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta siyasi partilerle ve sivil yoplum örgütleriyle görüşmeler yapan Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’ye de ziyarette bulunmuş; toplantı sonrasında HDP, “ilk turda kendi adaylarıyla yarışacaklarını, ikinci turda CHP’nin HDP’yle aynı değerleri paylaşan bir aday göstermesi halinde adayı destekleyebileceklerini” açıklamıştı. Pervin Buldan, bu konuyla ilgili İhsanoğlu’nu yakından tanımadıklarını, partinin karar mekanizmalarında henüz bir değerlendirme yapılmadığını belirtti ve ekledi: “Ancak MHP’nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor. Şu anda bu adayı destekleme gibi bir fikrimiz yok. Kendi adayımızla demokratik bir cephe için çalışacağız.” 

Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

1943, Kahire doğumlu Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı.

Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

UNESCO ve Harvard Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı.

İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

1 Ocak 2005'ten 2013'e kadar İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, örgütün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini de taşıyor. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası. (GK)

 

Kategoriler

Güncel Gündem