Ahtamar Kilisesi artık tescilli dünya mirası olacak

Van Gölü'ndeki Ahtamar Adası'nda bulunan Ahtamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için gerekli başvurular yapıldı. 1090 yıllık kilise, listeye girmek için gereken kültürel kriterlerin hepsini karşılıyor.

Van Gölü'ndeki Ahtamar Adası'nda bulunan Ahtamar Kilisesi'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınması için gerekli başvurular yapıldı.

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptığı başvuru neticesinde 1090 yıllık Ahtamar Kilisesi Dünya Mirası Listesi'nde yer alabilecek.

Başvuru ile ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, kilisenin, eserlerin başvuruda taşıması gereken 10 kriterden 6 tanesini taşıdığını belirtti.

Aktuğ’un altardığına göre, kilise ilk olarak Dünya Miras Geçici Listesi’ne, ardından 21 ülke temsilcisi tarafından yapılacak değerlendirme sonucu Dünya Mirası listesine kabul edilecek.

Bir alanın Dünya Miras Listesi’ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekiyor. Ahtamar Kilisesi’yle ilgili başvuruda altı kültürel kriterin tamamını karşıladığı belirtildi. Kriterler şöyle:  

  • İnsanın yaratıcı dehasının üst düzeyde bir temsilcisi olması,
  • Dünyanın bir kültür bölgesinde veya bir dönemde mimarlık veya teknoloji, anıtsal sanatlar, kent planlama veya peyzaj tasarımı alanlarında önemli gelişmelere ilişkin insani değer alışverişlerine tanıklık etmesi,
  • Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın istisnai, ender rastlanan bir temsilcisi olması,
  • İnsanlık tarihinin önemli bir aşamasını veya aşamalarını gösteren bir yapı tipinin, mimari veya teknolojik bütünün veya peyzajın istisnai bir örneği olması,
  • Özellikle geri dönülmez bir değişimin etkisi altında hassaslaşmış olan çevre ile insan etkileşiminin veya bir kültürün/kültürlerin temsilcisi olan, geleneksel insan yerleşimi, arazi kullanımı veya deniz kullanımının istisnai bir örneği olması,
  • İstisnai evrensel önem taşıyan sanatsal veya edebi eserler, inançlar, fikirler, yaşayan gelenekler ve olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olması

Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası'nda Kutsal Haç adına Vaspurakan Ermeni Kral I. Gagik tarafından 915-921 yıllarında Keşiş Manuel'e yaptırılan Ahtamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 Mayıs 2005 yılında başlatılan ve 21 Temmuz 2006’da tamamlanan restorasyonun ardından 29 Mart 2007'de uluslararası bir törenle açarak anıt müzeye dönüştürülmüştü. (GK)

Kategoriler

Toplum Kilise