Tercihlerinizi istek sırasına göre yapın

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi), LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonuçlarını 28 Haziran günü açıkladı. Tercihler ise 7-17 Temmuz arasında yapılacak. Fen Bilimleri Dershanesi rehber öğretmenlerinden Orhan Gez, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları Agos için yazdı.

ÖSYM sınav sonuçlarını açıkladıktan sonra, öğrencilerin tercihlerini bildirme süresinin 7-17 Temmuz olduğunu duyurdu. Bu sene geçen seneden farklı olarak, öğrenciler tercihlerini başvuru merkezlerinden yapamayacak, sadece internet üzerinden bireysel olarak bildirebilecekler.

Her sene olduğu gibi bu sene de lisans bölümlerinin tercihlerinde başarı sıralarına önem verilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bütün puan türleri için geniş bir aralıktan tercih yapılması daha doğru olur. SAY çıkışlı öğrencinin başarı sırasının %50 üstünden başlayıp %100 altına kadar tercih yapması, tercih yelpazesini açık tutması, yerleşme şansını artıracaktır. Özellikle TM ve TS puan türlerine göre yapılacak tercihlerde %50 aralığı %30’a kadar çekilmeli ve %100’ün altına kadar tercih yapılmalı.

Tercih listeleri oluşturulurken birkaç noktaya dikkat edilmeli. İlk olarak programların kontenjan sayısının önceki yıla göre artış veya azalış göstermesi dikkate alınmalı. Örneğin, İstanbul Üniversitesi Hemşirelik bölümünün 2013'te 359 kontenjanı varken, 2014'te bu rakam 287 oldu. Kontenjan artışları puanları düşürebilir, azalışları ise puanları yükseltebilir.

İkinci önemli nokta da, tercih listesinin istek sırasına uygun olarak hazırlanması gereği. Yerleşmede başarı sırası, yani puanı yüksek olan adaylar öncelikli. Ayrıca her yıl yüzlerce aday, başka bir bölüm kazanmak için yeniden sınava giriyor. Dolayısıyla, istek sırasına uygun olarak yapılan tercihler pişmanlık oranını, emek ve zaman kaybını azaltacaktır.

Önlisans bölümlerinde, bu programları meslek lisesi mezunlarının doldurup doldurmadığına bakmak gerekir. Meslek lisesi mezunlarının mezuniyet alanlarına göre önlisans programlarında yerleşme öncelikleri var. Bir önceki yıl meslek lisesi mezunlarının doldurmuş olduğu programlarda, genel lise mezunlarının yerleşme olasılığı oldukça düşüktü.

Tercihlerde değişiklik yapılabilir

Adaylar bu sene tercih girişlerini bireysel olarak internet üzerinden yapacaklar. Verilen süre içinde tercihlerinde değişiklik yapma hakları var. Ancak tercih listesinin tamamen iptali söz konusu değil. Bu nedenle adayların tercih listelerini oluştururken çok özenli ve dikkatli davranmaları, tüm kontrolleri bitirdikten sonra ÖSYM’ye bildirmeleri gerekiyor.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) göz önünde bulundurulmalı

İki yıllık önlisans programlarını tercih etmeyi düşünen öğrencilerin, bölümleri belirlerken DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile hangi lisans programlarına geçiş yapabileceklerini bilerek tercihlerini oluşturmalarında fayda var. Örneğin, Mimari Restorasyon önlisans programından mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavı sonucuyla, iç mimarlık ve mimarlık gibi bölümleri tercih edebilirler.

DGS’nın YGS’den daha kolay olduğunu, ancak kontenjan azlığından dolayı, lisans programlarına yerleşme oranının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Vakıf üniversiteleri kendi önlisans programlarından mezun öğrencilere, DGS sonrası yine kendi okullarını tercih etmeleri halinde ciddi oranlarda indirim sunuyor. Bunun için tercih döneminde üniversitelerin tanıtım birimlerinden gerekli bilgiyi almaları yararlı olur.

Kategoriler

Toplum Okullar