Mısır'ın ateşkes önerisine İsrail'den yeşil ışık

Gazze’deki saldırıların sekizinci gününde İsrail, Mısır’ın iki tarafa da yaptığı ateşkes önerisini kabul etti. Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın halen öneriyi konuştuğu, fakat hareketin silahlı kesimin öneriyi ‘teslim olmak’ olarak algıladığı söyleniyor.

Fotoğraf: AA

Gazze’deki saldırıların sekizinci gününde İsrail, Mısır’ın iki tarafa da yaptığı  ateşkes önerisini kabul etti. Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın halen öneriyi konuştuğu, fakat silahlı kesimin öneriyi ‘teslim olmak’ olarak algıladığı söyleniyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu başkanlığında bu sabah toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi ateşkes önerisini kabul ederek derhal yürürlüğe girdiğini bildirdi. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman’ın resmi twitter hesabından aktardığına göre, ateşkes 9.00’dan itibaren başladı.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Gendelman 'Hamas, Mısır'ın girişimini kabul etmez, füze atmaya devam ederse, vatandaşlarımızın güvenliği gereği askeri operasyonumuzu yoğunlaştırarak sürdüreceğiz' dedi. 

Gün içinde İsrail ordusu da yaptığı açıklamada Gazze’ye yönelik saldırılarını askıya aldığı bildirildi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümetin talimatları doğrultusunda ordu, teyakkuz halini muhafaza etmekle birlikte Gazze’ye saldırılarını askıya alma kararı aldı” ifadesine yer verdi. Adraee, ordunun Hamas’ın hareketlerini takip etmeye devam edeceğini belirtti.

Mısır, dün İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu açıklamıştı. Mısır Dış İşleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre,  ateşkes önerisinin kabul edilmesiyle Kahire’de iki tarafın üst düzey görevlilerinin katılacağı bir toplantı düzenlenecek.

192 kişi öldü 

Kaçırılan 3 İsrailli yerleşimcinin ölü bulunması ve bir Filistinli gencin yakılarak öldürülmesiyle tırmanan  İsrail- Filistin geriliminin bilançosu ağır oldu. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle 192 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda bin 400’den fazla Filistinli de yaralandı. BM verilerine göre hayatını kaybedenlerin çoğu kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. İsrail’de ise 4 İsrail askeri yaralandı. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya