Nefret söylemi ilk defa AYM kararına girdi

Cinsel yönelim temelli nefret söylemi ilk kez Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarında yer aldı. AYM, eşcinsellere sapkın demenin nefret söylemi olduğunu kabul etti. Karar, aynı zamanda AYM’nin nefret söylemine ilişkin ilk kararı.

Habervaktim.com internet sitesinin kendisini ve Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren, ayrımcı ve nefret söylemi içeren yayınından ötürü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran Av. Sinem Hun’un başvurusu sonuçlandı.

Anayasa Mahkemesi, Habervaktim.com internet sitesinin “Kaos GL isimli sapkınların derneğinin de avukatlığını yürüten Ankara Barosu’na kayıtlı Sinem Hun” ifadelerinin cinsel yönelim temelli nefret söylemi olduğunu, Kaos GL Derneği’ni hedef aldığını ancak başvurucu yönünden nefret söylemi ve nefret suçu niteliği taşımadığını söyledi. Böylelikle ilk kez AYM kararlarında cinsel yönelim nefret söylemi tanınmış oldu.

Mahkeme, Hun’un maddi ve manevi hakkının korunması kapsamında şeref ve itibarının korunması hakkının ihlal edildiğine yönelik iddialarının kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle karar verirken; şeref ve itibara saygı hakkının ihlal edilmediğine oy çokluğuyla karar verdi.

Anayasa Mahkemesi kararın gerekçesini açıklarken, “Demokratik toplumda şiddet çağrısı veya nefret söylemi gibi çoğulcu demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçlayan ifadeler söz konusu olmadıkça kişiler hakkında hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilmekten kaçınılması gerekmektedir” dedi.

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren Avukat Hayriye Kara kararın bir ilk olduğunu, nefret söyleminin cezai bir müeyyidesinin olması gerektiği, hukuk davası yoluyla giderim sağlanmasının yeterli olmayacağının kararda açıkça belirtildiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Avukat Sinem Hun, “Hitler’li şampuan reklamı” olarak tanınan “Biomen” isimli şampuanın reklam filminde kadın kimliğine hakaret ve Yahudilere karşı nefret söyleminde bulunulması sebebiyle “suçluyu övme ve halkın bir kesimini aşağılama” suçlarının işlendiğini belirterek; Biota İlaç ve Kozmetik Laboratuvarları ve Marka Reklam şirketinin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine habervaktim.com sitesi “Siyonist uşakları yine teröre saldırdı” başlıklı bir yazıyla hem Sinem Hun’u hem de Kaos GL Derneği’ni hedef göstermiş; Yahudi karşıtlığı ve ırkçılığın yanı sıra “sapkınların derneği Kaos GL” diyerek homofobik nefret söyleminde bulunmuştu.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları