Demirtaş: Bu topraklar, tek dil, tek mezhep, tek inançla var olmadı

HDP Eşbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan Mor Gabriel Manastırı Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş'ı ziyaret etti. Demirtaş, ziyaret sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, inançların birbirine üstünlük çabasının var olan çokkültürlülüğü azalttığına dikkat çekerek, 'bizim birliktelikten kastımız herkesin kendi inancıyla bir arada olmasıdır' dedi.

Ramazan bayrmaı vesilesiyle Mor Gabriel Manastırı’na (Deyrul Umur) yapılan ziyarette Demirtaş’a HDK, HDP, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir eş belediye başkanları, DBP Amed ve Mardin il ilçe örgütü yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri de eşlik etti.

Mor Gabriel Manastırı Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş'la görüşen Demirtaş, bayramın tüm insanlığa barış, kardeşlik ve adil bir şekilde yaşama dileğine vesile olması gerektiğini belirterek, bölgedeki çok kültürlülüğe dikkat çekti.

Tarihten beri Kürdistan coğrafyasında çok kültürlülüğün yaşadığını söyleyen Demirtaş, 'Elbette ki tarihten beri bu topraklarda tek dille, tek inançla yaşanmamıştır. Her zaman çok kültürlülüğü içinde barındırmıştır ve bu hala böyle devam etmektedir. Kadim Süryani halkı da bu beraberliğin içinde yaşayan mezheplerdendir. Uzun süredir beraber yaşıyoruz. Tabi ki bu beraberliği tehdit eden unsurlar olmuştur. Tarihte bunu yaşadık. İnançların birbirine üstünlük çabası sürgünlere neden olmuştur ve bu topraklarda yıllarca var olan çok kültürlülük her geçen gün azalmıştır' açıklamasını yaptı.

Tek dil, tek bayrak, tek ırk diyerek bir vatanın toprakları üzerinde bir toplumun inşa edilemeyeceğini belirten cumhurbaşkanı adayı, eşitlik temelinin, ancak sağlam bir adalet üzerine kurulduğu takdirde bozulamayacağını vurguladı.

Metropolit Aktaş ise, 'Hem size hem şahsınızın ve Müslüman kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz. Manastırımıza büyük bir şeref verdiniz. Konuşmak istediklerimizin hepsini siz söylediniz. Teşekkür ederim, sağ olun bizde sizin gibi münevver kişilerle iftihar ediyoruz, dua ediyoruz ki başarmanız için dua ediyoruz' şeklinde konuştu.

Kategoriler

Güncel Gündem