İsrail'in Gazze saldırısı devam edecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın yeraltı tünellerini imha etme amacına ulaşana kadar harekâta devam edeceklerini söyledi. İsrail’in bayramda da devam ettirdiği saldırılarda dünden beri 43 kişi hayatını kaybetti. BM Güvenlik Konseyi ve beş ülkenin 'derhal ve koşulsuz' ateşkes çağrısının ardından BM Genel Sekreteri de bugün yeni bir ateşkes çağrısında bulundu

Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin eş-Şati Mülteci Kampı'nda bulunan evi bombalandı. (AA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Temmuz’dan beri devam eden Gazze saldırılarıyla ilgili, bölgedeki  tüneller etkisiz hale getirilmeden operasyonu sonlandırmayacaklarını söyledi. Netanyahu, operasyonun ilk amacının, 'Gazze’nin askersizleştirilmesi' olduğunu belirtti.

Netanyahu, Gazze’ye yapılan yardımların, 'yeraltı tünelleri için beton ve çimento' görevi gördüğünü iddia etti.

İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyinde helikopterlerden attıkları broşürlerle, Beyt Lahiye, Abasan, Huza, El Karara ve Beni Suheyl'de yaşayanlar Filistinlilerden ayrılmalarını istiyor.

Mülteci kampına ve hastaneye füze

İsrail’in saldırıları bayramda da hız kesmedi. Bir füzenin Şati Mülteci Kampı'ndaki parka isabet etmesi sonucu sekizi çocuk 10 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocukların İsrail'in hava saldırısında yaşamlarını yitirdiklerini, saldırıda 46 kişinin de yaralandığını söyledi.

Bölgede atılan bir diğer füze de, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın girişindeki bir binaya isabet etti. İsrail, bu füzenin Filistinlilerce atıldığını iddia ediyor.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'de Hamas'a ait el-Aksa televizyon ve radyo binalarını vurduğu bildirildi. Gazze'nin batısında bulunan Nasr Mahallesi'ndeki el-Aksa televizyon binası tamamen yıkıldı. er-Rimal semtindeki el-Aksa radyo binasınına saldırı nedeniyle radyonun yayınları durdu.

Gazze'de sağlam kalan camilerden okunan sabah ezanının ardından anons yapılarak halkın camilere gelmemesi, namazını evde kılması ve toplu olarak bir yerde bulunmaması istendi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı kadarıyla Gazze’de 22 gündür devam eden saldırının bilançosu 

Hayatını kaybeden sayısı en az bin 40

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra 7 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının bin 119'a, yaralıların ise 6 bin 550'ye yükseldiğini belirtti

BBC'ye konuşan Filistin Yasama Konseyi üyesi Mustafa Barguti ise İsrail'in saldırılarında şu ana dek 1048 Filistinliyi öldürdüğünü, hayatını kaybedenlerden yüzde 90'ının çocuklar ya da sivil kadınlar olduğunu söyledi.

48 İsrail askeri

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ne yönelik kara saldırıların başladığı 17 Temmuz'dan bu yana 110'un üzerinde İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail ordusunun açıklamalarına göre ise, şu ana kadar 48 asker hayatını kaybetti.

Liderlerden koşulsuz ateşkes çağrısı

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, Gazze’de 'derhal ve koşulsuz' bir insani ateşkesin gerekli olduğunu bildirdi.

'Gazze’deki durum konusunda liderler, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu konusunda hemfikirdir. Liderler, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkesin gerekli olduğunda anlaşmıştır. Ayrıca liderler krizin daha fazla tırmanması riski ve daha fazla masum insanın kaybedilmesi konusunda ortak kaygılarını ifade etmişlerdir.”

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Başbakan Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile telekonferansta görüştüğünü açıkladı.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi’nin  'derhal koşulsuz ateşkes' çağrısının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bugün yeni bir ateşkes çağrısında bulundu. 'İnsanlık adına, şiddet durmalı' diyen Ban, Gazze'de gelinen durumdan hem İsrail'in hem de Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Kerrynin ateşkes taslağı

İsrail'den Haaretz gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin taraflara sunduğu ancak İsrail tarafından reddedilen ateşkes anlaşmasının taslak metnini ele geçirdiğini öne sürdü.

Haaretz'in iddiasına göre, taslakta 48 saat içerisinde bir haftalık ateşkesin tesis edilmesi öngörülüyordu.

Haaretz, İsrail'in Kerry'nin önerisini, ateşkes taslağında Hamas'ın askeri kabiliyetine dair hiçbir vurgunun yer almaması nedeniyle reddettiğini yazdı.

Kategoriler

Güncel Dünya