MEB’den azınlık okullarına destek

Milli Eğitim Bakanlığı, maddi destek vereceği okulları açıkladı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan listeye göre, azınlık okullarının tamamı teşvik sisteminden yararlanacak.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Ermeni okullarından yapılan 1700 başvurunun kabul edilmesi yönünde çalışmalar sürüyor. Okullara öğrenci başına 2500 ile 3500 TL arasında yardım yapılacak. Yardımların toplam 4,5 milyon TL’yi bulması bekleniyor. Özel okullar için 9 Eylül’de bitecek olan tercih döneminin ardından, kaç öğrencinin yardıma hak kazanacağı netleşecek.

Bakanlık, teşvikten yararlanacak okulları belirlemek için, okulun fiziki şartları, başarı durumu, kontenjanı, öğrenci velilerinin gelir durumları gibi kriterlerin yer aldığı bir puanlama sistemi hazırladı. Bu sistem çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda, azınlık okulları yardım kapsamına alındı. Okulların teşvikten yararlanması için sınıflarında en az 12 öğrenci bulunması şartıyla ilgili belirsizlik ise devam ediyor. Bakanlığın açıkladığı listede, kontenjan sorunu yaşayan okulların tamamı yer alıyor. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasın ardından, hangi okullara yardım yapılacağı kesinlik kazanacak.

Azınlık okulları için pozitif ayrımcılık yapılarak, Ermeni, Musevi ve Rum okullarının tamamının teşvik kapsamına sokulması bekleniyor.

Teşvik alması kesinleşen öğrenciler için yapılacak ödemeler, okulların bağlı bulunduğu vakıfların hesabına, başvuran veliler adına, Bakanlık tarafından yatırılacak.

Müsteşarlar VADİP’le görüştü

Vakıflar Arası Dayanışma Platformu (VADİP), okulların maddi sorunlarının çözülmesi için uzun süredir Başbakanlık’la görüşmeler yapıyordu. 2013 yılı sonunda VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirdi. Görüşmenin ardından, Erdoğan’ın talimatıyla, Başbakanlık müsteşarları ile VADİP arasında istişareler başlatıldı. Daha sonra VADİP bünyesinde hazırlanan rapor, Bedros Şirinoğlu tarafından, Başbakanlık bürokratlarına sundu. Bu çalışmanın ardından, özel okullar için hazırlanan teşvik paketine azınlık okulları da dahil edildi.

Teşvik yönetmeliğinin açıklanmasının ardından, VADİP Eğitim Komisyonu’ndan Garo Paylan, MEB bürokratlarıyla görüşmeleri sürdürdü. Bu temaslarla, azınlık okullarının büyük oranda teşviklerden faydalanması sağlanacak. Paylan, kesin kayıt döneminde tüm başvuruların eksiksiz olarak değerlendirilmesi için MEB’deki görüşmelerini devam ettiriyor. 

Kategoriler

Toplum Okullar