Kürtçe okul gerilimi devam ediyor

Diyarbakır Bağlar, Şırnak Cizre ve Hakkari Yüksekova’da KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen'in girişimiyle Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar, tazyikli su ve gaz bombası marifetiyle tekrar mühürlendi. Cizre ve Yüksekova'da ise YDG-H üyesi bir grup üç okulu ateşe verdi.

Fırat haber Ajansı’nın haberine göre Cizre'de 15 Eylül günü açılan Berivan İlkokulu'nun mühürlenmesi üzerine Cudi mahallesinde bir araya gelen YDG-H üyeleri, mahallede bulunan Fatih İlkokulu, İstiklal İlkokulu ve İsmail Ebulis İlkokulu'nu benzin döküp, molotof kokteyli atarak ateşe verdi.

YDG-H üyeleri yangına müdahale için gelen İtfaiye ekiplerinin geçişine de izin vermedi. Polisin biber gazı, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalesine grup üyeleri taş, ses bombası ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. 

Yangın nedeniyle okullarda büyük çapta maddi hasar meydana geldi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de Esenyurt, Hamit Kesici, Gazi ve Süleyman Uğur Sıtkı ortaokulları molotof atılarak yakıldı; ilçe de çeşitli mahallerdeki okulların da camları kırıldı.

Kürtçe eğitim veren okullar tekrar mühürlendi 

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu ikinci kez mühürlendi.

Polisin okul bahçesine girmesinin ardından yaşanan tartışmaların sonunda polis tazyikli su ve gaz bombası kullandı ve kapıyı mühürledi.

Polisin saldırısı üzerine başlayan çatışmalar mühürlenme işleminden sonra da devam etti.

Yüksekova ve Cizre'deki okullar da kapatıldı.

Kürdistan Kadınlar Topluluğu (Komalên Jinên Kurdistan-KJK) Koordinasyonu da bir açıklama yaparak Diyarbakır, Cizre ve Yükekova’da açılan Kürtçe eğitim veren okulların kapatılmasını kınadı.

“Bu topraklarda yaşayan halkların çocukları Türk çocukları kadar anadillerinde parasız eğitim görme hakları vardır. Bunun engellenmesi böylesi bir süreçte ancak hükümetin çözümsüzlükte ısrarının ispatıdır” denilen açıklamada boykot çağrısı da yapıldı.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı da dün yaptığı açıklamada, AKP Hükümeti'nin anadili yasağına tepki göstererek halkı Kürtçe eğitim yasağını tanımama ve Kürtçe okulları sahiplenerek yeniden açmaya, boykotu derinleştirmeye çağırmıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem