‘Bosna Kasabı’na ömür boyu hapis istemi

Birleşmiş Milletler savcıları, 1992-95 Bosna Savaşı boyunca işlediği suçlardan dolayı Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic için ömür boyu hapis cezası istediler. 11 ayrı suçtan ömür boyu hapsi istenen Karadzic’in suçları arasında, Saraybosna’yı 44 ay boyunca işgal ederek 12 bin insanın ölümüne yol açmak da yer alıyor.

Birleşmiş Milletler savcıları, 1992-95 Bosna Savaşı boyunca işlediği suçlardan dolayı Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic için ömür boyu hapis cezası istediler. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Ağustos ayındaki son celsesinin gizli kayıtları bugün açıklanmasıyla, davanın savcılarının ‘Bosna Kasabı’ olarak bilinen Karadzic hakkında, soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suçun da dâhil olduğu 11 ayrı suçtan ömür boyu hapis istemini mahkemeye ilettikleri ortaya çıktı. Karadzic’in suçları arasında, Saraybosna’yı 44 ay boyunca işgal ederek 12 bin insanın ölümüne yol açmak da yer alıyor.

1990’ların başında yükselen Sırp milliyetçiliğinin Bosna-Hersek’teki ideoloğu olan ve bu topraklarda etnik Sırp devleti kurmayı amaçlayan Karadzic, 1992-95 yılları arasında süren Bosna Savaşı boyunca Bosna’daki Sırpların lideriydi. 1995’te Srebrenica’da 8 bin erkeğin öldürülmesi emrini veren Karadzic, uluslararası müdahale sonucu savaşın sona ermesiyle sırra kadem basmıştı. 13 yıl boyunca Dragan David Dabic kimliğiyle Belgrad’da bir doktor olarak saklanmayı başaran Karadzic, 2008 yılında yakalanmış ve bir yıl sonra kurulan uluslararası mahkemeye sanık olarak çıkarılmıştı. Mahkeme boyunca yaptığı savunmalarda “sivillerin daha fazla acı çekmesini engellediğini” ve “iyi şeylerle ödüllendirilmesi gerektiğini” ifade eden Karadzic, son savunmasını 29 Eylül’de yapacak ve bu tarihte mahkeme son celse tarihini açıklayacak.

Kategoriler

Güncel Dünya