Karadzic'in savunmasından: Suçların sorumluluğunu üstlenmeye hazırım

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICTY) savunmasını tamamlayan Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic Srebrenitsa'da katliam emri verdiği iddialarını reddetti.

Savaş zamanında yaşananların 'vicdani sorumluluğunu' üstlendiğini söyleyen Karadzic, 'Şahsıma yöneltilen iddialarla ilgili aleyhimde en ufak bir delile dahi rastlanamadı' dedi.

800 sayfalık yazılı savunmasını yazılı olarak okuyan Karadzic, Srebrenitza'da yaşananlardan olayların duyulana kadar haberi olmadığını söyledi ve 'Yine de Bosna Sırp Cumhuriyeti vatandaşlarının ve askerlerinin işlediği suçların sorumluluğunu üstlenmeye hazırım' dedi. Karadzic, 'Beni yargılayarak aslında Sırp halkını yargılamaya çalışıyorsunuz' ifadelerini kullandı.

69 yaşındaki Karadzic, Srebrenitza'da 8 binden fazla Müslümanın öldürülmesi de dahil, savaş ve insanlığa karşı işlenmiş 11 ayrı suçla yargılanıyor. 

Srebrenitza'da 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 bin 300 Müslüman Boşnak, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan Hollanda Barış Gücü birliği Dutcbat, bu ölümlere engel olmamıştı.

Lahey'deki duruşmalarda, aralarında Karadzic'in de bulunduğu sanıkların 'soykırım kararını, Srebrenitza'nın düştüğü 11 Temmuz 1995 gecesi aldığı' belirtilmişti.

13 yıl ortadan kaybolduktan sonra 2008 yılında yakalanan Karadzic’le ilgili BM Savcısı Alan Tieger, bu hafta içinde yaptığı konuşmada, 'Karadzic'in o dönemde etnik temizliği bir siyasi politika haline getirdiği açık biçimde ortaya çıkmıştır' demişti.

İddia ve savunma makamlarını dinleyen mahkemenin bir yıl içerisinde kararını vermesi bekleniyor.