Azınlık Temsilcisi Ermeni olacak

Vakıflar Arası Dayanışma Platformu'nun (VADİP) 17 Kasım Pazartesi günkü toplantısında gündem Azınlık Vakıfları Temsilcisi seçimleriydi. 28 Aralık’ta yapılacak olan seçimde, toplam 125 Rum, Ermeni, Musevi ve Süryani vakfı oy kullanacak, Laki Vingas'tan sonraki azınlık temsilcisinin Ermeni olması bekleniyor.

Fotoğraf: MİHRAN MANUKYAN

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com

Vakıflar Arası Dayanışma Platformu (VADİP) 17 Kasım Pazartesi günü toplandı. Aralık sonu itibariyle görevdeki ikinci dönemini sonlandıracak olan Vakıflar Meclisi Azınlık Temsilcisi Laki Vingas’ın da katıldığı toplantının gündeminde, Ocak ayında Ankara’da yapılacak Azınlık Vakıfları Temsilcisi seçimleri vardı. Surp Pırgiç Hastanesi’ndeki Bilek Huzurevi Salonu’nda yapılan toplantıya, otuzdan fazla vakfın temsilcisi ve basın mensupları katıldı. Surp Pırgiç Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun başkanlığında yapılan oturum, aynı gün ‘Karagözyan Yetimhanesi’nin 100. Kuruluş Yıldönümü’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen Tata Simonyan konseri nedeniyle saat 17.30’da başladı.

Toplantıda, vakıf temsilcileri, Vakıflar Meclisi’ndeki Azınlık Temsilcisi görevi hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Kısa süren bu bölümün ardından toplantıya katılan Laki Vingas, bir konuşma yaptı.

Ermeni vakıflarının bir araya gelerek oluşturduğu en yüksek heyet olan VADİP üyelerine seslenmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Vingas, konuşmasında, altı yıl süren görev dönemine ve Azınlık Temsilciliği pozisyonunun bugün ne anlam ifade ettiğine değindi. Daha önce Agos’a yaptığı açıklamalarda dile getirdiği, Rum vakıflarının bu pozisyon için Ermeni bir adayı desteklemesi fikrinin, Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği’nin (RUMVADER) son toplantısında netlik kazandığını söyledi. İkinci görev döneminde, Ermeni vakıflarıyla yapılan centilmenlik anlaşması kapsamında ortak aday olarak seçildiğini hatırlatan Vingas, bu konsensüse uyarak, önümüzdeki dönemde Ermeni adayın desteklenmesinin hem etik olarak, hem de birlikte çalışma pratiği açısından büyük önem taşıdığını belirtmişti. Bu görüşünün, RUMVADER’in son toplantısında Rum vakıfları tarafından büyük oranda kabul görüp karara bağlandığını söyleyen Vingas, Rum vakıflarının, Ermeni toplumunun göstereceği adayla tanışmak için sabırsızlandığını vurguladı. Vingas, konuşmasının ardından, vakıf temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Şahingöz aday adayı

Bedros Şirinoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, en az iki dil bilen, genç ve vizyon sahibi bir aday göstermeleri gerektiğini belirterek, 24 Kasım Pazartesi günü yapılacak olan VADİP toplantısında bu kriterlere uygun adayların VADİP’e bildirilmesi ve bu toplantıda bir isim üzerinde uzlaşılması yönünde çağrıda bulundu. VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı ise, toplantı devam ederken Musevi Cemaati Temsilcisi ile görüştüğünü, Musevi vakıflarının da Ermeni adayı destekleme arzusunda olduğunu söyledi.

Bu arada, toplantıda söz alan Ortaköy Surp Asdvadzadzin Vakfı Başkanı İskender Şahingöz, Azınlık Temsilciliği görevine talip olduğunu açıkladı. Yabancı dil bilmenin ötesinde, bu ülkenin dilinden anlamanın ve sorunları Ankara’da en etkin biçimde dile getirebilmenin, bu görev için aranması gereken kriter olması gerektiğini söyleyen deneyimli yönetici, vakıf temsilcilerinden bu yönde destek istedi.

28 Aralık’ta yapılacak olan seçimde, toplam 125 Rum, Ermeni, Musevi ve Süryani vakfı oy kullanacak.