İstanbul Emniyeti Yasin Hayal’i biliyordu

Hrant Dink cinayeti hakkında devam eden soruşturmada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görevli polisler ifade vermeye başladı. İfadeler, Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan ve ceza alan Yasin Hayal’in, cinayet öncesinde de takip edildiğini ortaya koydu.

İstanbul Emniyet İstihbaratı, cinayet öncesinde Agos ve Hrant Dink’in evi etrafında keşif yapan Yasin Hayal’le ilgili hiçbir işlem yapmamıştı. Hayal’in bu süreçte izlendiğine dair hazırlanan tutanakların ise sahte olduğu ve daha sonraki tarihlerde düzenlendiği mahkeme sürecinde ortaya çıkmıştı. 

Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlilerinin ifade alma işlemi devam ediyor. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, ifade için çağrılmasına rağmen, mazeret bildirerek henüz ifade vermedi. Cinayetin işlendiği sırada aşırı sağ faaliyetleri izlemekle görevli İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat C Şube Müdürlüğü’nde görevli olan polis memuru Volkan Altunbulak ise savcıya ifade verdi. Altunbulak, ifadesinde, 2004 yılında Yasin Hayal’in İstanbul’da takip edildiğini anlattı. Hayal, Trabzon’da McDonalds’ın bombalamasından sonra kaçtığı İstanbul’da yakalanmıştı.

Altunbulak, ifadesinde şunları söyledi: “2004 yılında McDonalds’ın bombalamasının ardından İstanbul’a kaçmıştı. Yasin Hayal’in İstanbul’da yakalanması esnasında ben de görevliydim. Yasin Hayal’in saklandığı evi tespit eden ekibin şefiydim.”

Hayal, İstanbul’da sorgulandıktan sonra İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş, 30 Ekim 2004’te, İstihbarat Daire Başkanlığı, Trabzon, Çankırı, Gümüşhane ve Rize Emniyet Müdürlüklerine yazı yazarak Hayal konusunda bilgi vermişti.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü, 2004 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne, Yasin Hayal ve kardeşi Osman Hayal’le ilgili bilgi göndermişti. 28 Ekim 2004 tarihinde gönderilen yazıda, Hayal kardeşlerle ilgili detaylı bilgi verilmiş, radikal dini görüşleri olduğu iddia edilen Yasin Hayal’in fotoğrafları da gönderilmişti. Hatta, Hayal’in İstanbul’da istihbarat elemanları tarafından takip edildiği belirtilerek, saklandığı evin adresi dahi iletilmişti.

İstanbul Emniyeti, cinayet öncesinde Hayal’in bulunabileceği adreslerde araştırma yapıldığını iddia etmişti. Ancak tutanakların sahte olduğu ve sonradan düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Kesin bilgi ellerindeydi

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, polis memuru Volkan Altunbulak’ın Dink cinayeti davası savcısına verdiği ifadeyi değerlendirdi:

“İstanbul Emniyeti 2004 yılından itibaren Hrant Dink’e yönelik giderek ağırlaşan tehdit ve saldırılardan haberdardı. Buna ek olarak 17 Şubat 2006’da Trabzon Emniyeti tarafından gönderilen yazıda Yasin Hayal tarafından Dink’e yönelik eylem yapılacağına dair kesin bilgi de aktarılmıştı. Bu evrakta Yasin Hayal’in bu eylemi yapabilecek yapıda olduğu da belirtilmişti. Müdahil tarafı olarak dilekçelerimizde Yasin Hayal’in 2004 yılında Mcdonald’s eylemi sonrasında kaçtığı İstanbul’da İstanbul Emniyeti tarafından yakalandığını, sorgusunun yapıldığını ve Yasin Hayal’in eyleminden ve yapısından haberdar olduğunu beyan etmiştik. Hayal’in yakalanma işlemini yapan kadrolar 17 Şubat 2006 tarihinde yazı geldiğinde de, cinayet işlendiğinde de görev başındaydılar. Bu ifade bizim beyanlarımızı teyit etmiştir ve Emniyet görevlilerinin cinayetteki sorumluluğunun itirafı anlamına gelmektedir.”

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.