İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, parlamentoyu Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanımaya davet eden yıllık bildiriyi imzalamadı. Rivlin, 2014’te başkan seçilmeden önce İsrail’in Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıması konusunda en çok çaba sarf eden siyasetçilerden biriydi.
Rivlin’in son tutumu söz konusu bildiriyi İsrail Parlamentosu Knesset’te hazırlayan grup için de sürpriz niteliğindeydi. Ülkede, Rivlin’in zaten gergin olan Türkiye-İsrail ilişkilerine daha fazla zarar vermemek için böyle bir yol izlediği konuşuluyor. Resmi açıklama, İsrail Başkanlık Konutu Beit HaNassi’den yapıldı. İsmi geçmeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin ülke medyasına yansıyan açıklamalarına göreyse Bakanlık, Başkan Rivlin’in ortaya koyduğu ‘devlet adamlığı’ iradesinden oldukça memnun.
Geçmişte başkaydı
Reuven Rivlin devlet başkanı seçilmeden önceki parlamento üyeliği döneminde Ermeni Soykırımı konusunu defalarca parlamento gündemine taşımış bir isim. Kendisi aynı zamanda azınlık haklarıyla, özellikle de İsrailli Arapların sorunlarıyla yakından ilgilenen bir siyasetçi.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Ermeni Soykırımı özel oturumunda söz olan Rivlin, “Konunun hassasiyetinin farkındayım, fakat modern Türkiye’yi suçlamıyorum. Zaten bu suçu işleyen hükümet bizzat Türkiye tarafından devrildi. Türkiye’nin bir müttefik olacağından eminim. Bu kriz için bir çözüm bulunması gerekiyor, ama Knesset’in bu trajediyi yok sayması düşünülemez. Nasıl ki biz insanların Holokost’u inkar etmesini istemiyorsak, başka bir ulusun başına gelen böyle bir trajediyi de yok sayamayız” diye konuştu. Rivlin, 2013’te İsrail Ordu Radyosu’na verdiği bir mülakattaysa Holokost’la Ermeni Soykırımı arasındaki farklar konusunda kendi bakış açısını aktarmış ve “İsrail bu farklarla suyu bulandırmadan, yapılan yanlışları hatırlamakla ilgili ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmelidir” demişti.
İsrail, Türkiye ile diplomatik ilişkilerini sekteye uğratmamak adına bugüne kadar Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanımaktan kaçındı.