SARKİS

KÜLTÜR SANAT ‘Sonsuz’a seyahat

60’lardan günümüze hiç durmadan, incelikle üreten bir sanatçı olarak Sarkis, nice konuyu, insanı, nesneyi, rengi, sesi, mekânı birbirine dokudu; birçok başka sanatçıya, müzisyene, besteciye, mimara referanslarıyla dokundu. Sanatçıya göre, yaşından dolayı (85) bazen isimleri unutabilse de, ürettiği her yapıt, açtığı her sergi, belleğinde en ince detayına kadar, hiç bozulmadan berraklığını koruyor.
KÜLTÜR SANAT Canavarlarla yüzleşme vakti

Bazı sanat işleri, izleyiciyi esere dâhil etme niyetiyle yaratılmış olsalar da, nihai hâlleriyle, izleyicinin “Buna dokunmaya izin var mı acaba?” tereddüdü yaşaması nedeniyle, bu amaca ulaşamayabiliyor. Koťátková’nın sergisinde de, “Giyilebilen eserler ziyaretçiyi etkileşime davet ediyor mu, yoksa eski bir performansın kalıntıları olarak mı sergileniyorlar?” şüphesiyle dokunmaya çekindiğim veya içine girmeye tereddüt ettiğim eserler oldu ama ‘Çözünen Beden’ adlı işin kafa kısmında yatan kediyi görünce, Defne’yi emeklemesi için kaburga kısmına bıraktım.
KÜLTÜR SANAT

Dirimart Dolapdere, 18 Ocak’tan 19 Şubat’a kadar Sarkis’in ‘Ayna’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Ceren Erdem eş-kürarlüğünde hazırlanan sergi, çok özel buluşmalara, taze açılımlara ve Sarkis tarzı mucizelere fırsat tanıyor. Kimi zaman sanatçının seneler önce kızgınlıkla yaptığı bir resim farklı bağlantılarla birlikte ortaya çıkıyor burada, kimi zaman da Venedik’te ‘nefes’ almaya başlayan düşünceler İstanbul’da yeşeriyor.
Sarkis’in vitrayı ‘doğuş’u simgeliyor

Geçen yıl Venedik Bienali’nde ‘Respiro’ adlı işiyle Türkiye Pavyonu’nu temsil eden Sarkis, işin bir parçası olan ‘Altın İkona’ yerleştirmesini Anarat Hığutyun Binası’na hediye etmişti. Sarkis’in, Rakel Dink’in el izinin yer aldığı ikonanın ardından, Hrant Dink’in İran’da çekilmiş bir fotoğrafının vitrayı da binada yerini aldı.
KÜLTÜR SANAT Sarkis ve ‘Respiro’ ikinci evinde

Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nu ‘Respiro’ başlıklı sergisiyle temsil eden Sarkis, 23 Temmuz’da, Anarad Hığutyun Binası’nda ‘Respiro’nun küratörü Defne Ayas ve sanatçı Ali Kazma’yla bir araya geldi. Ali Kazma’nın ‘Atölye Sarkis’ adlı videosunun gösterildiği ve sergiye eşlik eden ‘Respiro’ kitabının tanıtıldığı akşamda ‘Respiro’nun nefesi Havak Salonu’na taşındı, salondan âdeta taştı.
KÜLTÜR SANAT ‘Respiro’nun kitabı yeniden dağıtımda

İçinde ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesi geçtiği için Venedik Bienali’nde dağıtımı engellenen, Sanatçı Sarkis’in 56. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için hazırladığı ‘Respiro’ başlıklı serginin kitabı, resmi logo ve amblemlerden arındırılarak yeniden basıldı.
KÜLTÜR SANAT ‘Acıları hazineye dönüştüren’ kitaba sansür

Sarkis’in, 56. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda yer alan ‘Respiro’ adlı eseri için hazırlanan kitabın dağıtımı, içinde ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesinin geçmesi nedeniyle engellendi. Sanatçı Sarkis, dağıtım engeline karşı, sergiyle ilgili bilgiler içeren kitabın 144 prorotip kopyasını sergiledi
KÜLTÜR SANAT Bu atölyede ‘Nefes’ üretildi

Sarkis’in ‘Respiro’ (Nefes) adlı sergisi bugün Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda açıldı. Serginin bir parçası olarak, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İstanbul’da bulunan yerleştirmeler, ‘Respiro’yu Venedik sınırlarının dışına taşıdı. Sarkis’in, Anarad Hığutyun Binası’nda bulunan ‘Altın İkona’ adlı eseri, bienalin açılışıyla eşzamanlı olarak ziyaretçilere açılıyor ve aynı gün, binada bulunan ‘Havak’ salonunda, Ali Kazma’nın ‘Atölye Sarkis’ isimli videosu gösteriliyor. Video gösterimi, 8, 9 ve 10 Mayıs’ta, 13:00-19:00 arasında ‘Havak’ta devam edecek.
KÜLTÜR SANAT Bienal başlıyor

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 7 Mayıs Perşembe günü açılıyor. Hrant Dink Vakfı’nda açılışa paralel olarak atölye çalışmaları ve video gösterimi var.
KÜLTÜR SANAT ‘Acılar kavrula kavrula bir hazineye dönüşüyor’

Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu bu yıl, kavramsal sanatın en önemli isimlerinden Sarkis’in ‘Respiro’ (Nefes) adlı sunumuna evsahipliği yapacak. Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinatörlüğünde hazırlanan Türkiye Pavyonu’ndaki ‘Respiro’ (Nefes) isimli serginin yanı sıra Sarkis, Ermenistan Pavyonu’nda 15 diaspora sanatçısıyla birlikte işlerini sergileyerek tarihi bir olaya imza atıyor. Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümüne denk gelen bu etkinlikte, Büyük Felaket’e ne tür göndermeler yapılacağı ise merak konusu. Sarkis ve Defne Ayas’la bir araya gelerek bu tarihi durumu ve ‘Respiro’ projesinin ayrıntılarını konuştuk.