EĞİTİM

GENEL 'Ermenistan İçin Öğret' Türkiye'den katılımcılar bekliyor

“Teach for Armenia” vakfı Ermenistan’ın dezavantajlı bölgelerinde yaşayan çocukların kaliteli eğitim hakkı için mücadele veren bir kurum. Larisa Hovannisian’ın kurucusu olduğu “Teach For Armenia” (Ermenistan İçin Öğret) 2013 yılından bu yana 100’den fazla eğitmenle ülkenin dezavantajlı, merkeze uzak bölgelerindeki binlerce çocuk ve gence ulaşmayı başardı. Herkesin kaliteli eğitim alma hakkını savunan proje, değişimin parçası olmak isteyen Türkiyeli Ermenilerin başvurularını bekliyor. Larisa Hovannisian vakfın projelerini, geçtikleri yolu ve gelecek planlarını Agos’a anlattı.
GÜNCEL Suriyeli Ermeni öğrenciler için girişim

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan ancak mevzuat gereği Ermeni okullarında eğitim görme hakları bulunmayan Suriyeli Ermeni öğrenciler için Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan çözüm talep etti.
GÜNCEL Memleketlerine dönen ‘yeni İmrozlular’

Son iki senede Selanik’ten, Atina’dan, Girit’ten 15 aile, eski toprakları İmroz’a temelli yerleşti. Çocukları yeni açılan Rum okullarına giden, kendileri de yeni bir hayat kurmak için canla başla uğraşan ‘Yeni İmrozlular’la tanıştık.
TOPLUM Okullar için köklü reform gerekli

Ermeni okullarının karşı karşıya kaldığı ekonomik krizden çıkış yolları aranıyor. Çözüm için köklü reformlar yapılması gerektiği dile getirilirken, eğitime kaynak aktarılması zorunluluğu da ön plana çıkıyor.
GÜNCEL Ermenistan’da temel kimlik meselelerinin kırılganlığı

21. Yüzyılda Ermeni kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar konferansının konuşmacılarından biri de Suren Tanielyan’dı. Yerevan’daki “Spürk (Diaspora) Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu ve direktörü olan Tanielyan, Yerevan’daki Haçadur Abovyan adını taşıyan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde de ders veriyor. Tanielyan özellikle diaspora edebiyatı ve batı Ermenicesi’nin eğitim sorunları ile ilgileniyor. Bu konuda çok sayıda bilimsel araştırması bulunuyor. Tanielyan’ın batı Ermenicesi’nin bilhassa Sovyet ve günümüz Ermenistanı döneminde yaşadığı sorunlar üzerine sunduğu tebliği yayımlıyoruz.
GÜNCEL ‘Düşman, hikayesini henüz duymadığımızdır’

Türkiye – İsrail arasında imzalanan anlaşmayla abluka altındaki Gazze şeridine yapılacak ‘insani yardım’, bir kere daha gündemde. 2002’den beri İsrail – Filistin ortaklığında devam eden bir projeyse, bölgede yaşanan insani krize daha kalıcı bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. “Birbirimizin Tarih Anlatılarını Öğrenmek” isimli rehber kitap, İsrail ve Filistin okullarında okutulan tarih kitapları için yeni bir model öneriyor. Modeli sistemin kurucularından Sami Adwan anlattı.
GÜNCEL Çatışmalar 300 bin öğrenciyi mağdur etti

Eğitim-Sen’in bugün açıkladığı “2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Sonunda Eğitimin Durumu” raporuna göre, Kürt kentlerinde devam eden çatışma, operasyon ve yasaklardan dolayı yaklaşık 300 bin öğrencinin eğitim ve öğretim hakkı ihlal edildi.