Dünya basınının Charlie Hebdo kapağıyla imtihanı

Charlie Hebdo katliamının ardından derginin basılan ilk sayısı bugün itibariyle Fransa ve dünyada raflarda. 2 hafta boyunca tezgahta kalacak derginin Hz. Muhammed’i gösteren kapağı dünya medyasını da ikiye böldü.

Ortalama tirajı 60 bin olan dergi, 3 milyon kopya basıldı; İngilizce, Arapça ve Türkçe dahil altı dile çevrilen dergi 20 ülkede yayımlandı. 

Derginin yeni genel yayın yönetmeni Gerard Biard, gazetecilere ‘İlk sayfayı bir araya getirmek bizim için zor oldu, çünkü yeni bir şey anlatmak gerekiyordu, yüz yüze kaldığımız bu zor durumla bağlantılı bir şey söylemek zorundaydık’ dedi. 

Satıştan elde edilecek gelir, Fransa'da geçen hafta düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek.

Derginin Hz Muhammed’i, ‘Je suis Charlie’ pankartıyla gösteren ve 'Her şey affedildi' yazan ilk sayfası yurtdışında da medyayı ikiye böldü. 

ABD’de, Washington Post, Wall Street Journal, USA Today, Los Angeles Times gibi gazeteler Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’i yayımladığı eski karikatürleri de ‘Müslüman okuyucuları rencide etmemek’ gerekçesiyle yayımlamadı. Ülkedeki 534 günlük gazete içinden derginin kapağına sadece New York Times yer verdi. 

İngiltere’de ise ‘The Times’ birinci sayfaya yer verirken, ‘Daily Telegraph’ kapağın Hz. Muhammed’e yer vermeyen bölümünü sayfalarına taşıdı. ‘The Independent’ ise sitesinde dergi kapağının tamamına yer verdi. ‘Guardian’ ise, ‘dikkat, bu makalede yer alan görsel bazı okuyucuları rencide edebilir’ ifadesiyle yayımlandı. 

Tunus’ta ise, ‘Maghreb’ Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni Zyed Krichen, Liberation’a yaptığı açıklamada ‘bu konu bile edilemez, hiçbir gazete Charlie Hebdo’nun kapağını basmayacak’ dedi. 

Derginin dört sayfasının Türkçe versiyonu bugün Cumhuriyet Gazetesi’nde yer almış, genel yayın yönetmeninin açıkladığı üzere, editoryal karar olarak derginin kapağı gazetede yer almamıştı.

Kategoriler

Güncel Basın Dünya

Etiketler

Basın Charlie Hebdo


Yazar Hakkında