HDP heyetinden Ayhan: Kobane'de yaşamın yeniden başlaması için desteğe ihtiyaç var

27 ocak’ta Kobane’ye giden HDP heyetinin içinde yer alan partinin Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Kobane izlenimlerini aktardı. Ayhan, Kobane'nin çevresinde çatışmanın halen devam ettiğini belirtirken bölgede yaşama yeniden başlanması için büyük desteğe ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Aralarında HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, HDP Van milletvekili Aysel Tuğluk, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici'nin de bulunduğu bir heyet, Kobane’ye geçerek Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim'le görüştü. 

Heyette bulunan Ayhan, Kobane’de yaşananları ‘sadece direnenlerin değil Ortadoğu’nun zaferi’ olduğunu söyledi. 

Suruç’ta bulunan Kobaneli sığınmacıların bir an önce topraklarına dönmek istediğini de aktaran Ayhan, “Kobane’de yaşamın yeniden başlaması, barınma ihtiyacının karşılanması için betondan yakıta, kalifiye elemandan gıdaya maddi manevi her türlü desteğe ihtiyaç var. Bölge ekonomik olarak çökmüş durumda ” diyerek HDP’nin bir destek kampanyası yürüteceğini aktardı. 

Türkiye’ye sığınan 200 bini aşkın Suriyeli’ye Kanton yönetimi tarafından ilkbaharda ’dönün’ çağrısı yapacağı öğrenildi. Savaşın izlerini taşıyan bölgeyi koruma altına alarak açık hava müzesini dönüştürmeyi planlayan Kobani Kanton yönetiminin Meştenur Tepesi’ne yeni kent kurmayı planladığı kaydediliyor.  

Tehlike devam ediyor

Kobane’nin şehir merkezinde savaş kazanılmış olsa da civar köylerde halen (IŞ)İD’le çatışma devam ediyor. Kanton yönetiminin ‘tehlike devam ediyor’ dediğini aktaran Ayhan, ‘bölgenin üç tarafı halen kuşatma altında. İnsani ve askeri yardım konvoyunun açılması halen bir ihtiyaç” açıklamasını yaptı. 

"AKP'nin rolü ne biz ne tarih unutacak"

Bülent Arınç’ın ‘Umarım Kobane’deki rolümüzü unutmazlar’ açıklamasına da değinen Ayhan, “Ne biz ne de tarih unutacak. AKP’nin artık Kobane karşıtlığı politikasını değiştirmesini bekliyoruz. Kobane’nin Urfa’dan, Şırnak’tan bir farkı olmadığını, Kürdistan’ın bir parçası olduğunu fark etmelerini bekliyoruz. Kürt sorununa ve Kürt gerçekliğine bütünlüklü yaklaşılmaması halinde hem Türkiye hem de AKP zarar görür” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.