Süryanilerden IŞİD’e karşı güç birliği

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilciliği, Süryani Katolik Kiliseleri Vakfı, Sabro Gazetesi, Süryani Dernekleri Federasyonu, Süryani Kadın Merkezi’nin de aralarında bulunduğu 11 sivil toplum örgütü, artan saldırıları dünya kamuoyuna duyurmak ve göç etmek zorunda kalanlara yardım amacıyla bir araya geldi.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de Süryanilere dönük sistemli saldırıları devam ediyor. Ermeni, Süryani, Asuri, Keldani gibi Hıristiyan halklar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Artan saldırıları dünya kamuoyuna duyurmak ve göç etmek zorunda kalanlara yardım amacıyla Türkiye’de bulunan Süryani örgütleri bir araya geldi. Türkiye Süryanileri Platformu, Türkiye’deki en geniş Süryani birlikteliğine dönüştü. Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilciliği, Süryani Kilise Vakıfları, Sabro Gazetesi, Süryani Dernekleri Federasyonu, Süryani Kadın Merkezi’nin de aralarında bulunduğu 11 sivil toplum örgütü bulunuyor.  Platformda Asuri ve Keldani kurumları da var. Platform sayesinde Süryaniler iki defa, IŞİD saldırılarına karşı sokağa çıktı. 

‘Tepkiler olumlu’

Platforma üye her bir kurumun bağımsız ve ayrı ayrı faaliyette bulunması yerine güç birliği yaparak acılarımızı duyurmayı amaçladıklarını belirten platform sözcülerinden Avukat Erkan Metin, farklı görüş ve duruşlara rağmen bir araya geldiklerini söyledi. Metin, platformun çalışmalarına ilişkin olarak şunları söyledi:  

 “Kardeşlerimiz katledilirken, kaçırılırken ve binlerce yıllık kültürel mirasımız, kiliselerimiz yıkılırken evimizde oturup olup bitenleri uzaktan izleyemezdik. Çoğumuz cemaat algısıyla yetiştirildik, aman sesiniz çıkmasın, denildi bizlere. Fakat saldırılar öylesine ağırlaştı ki; hiç kuşkusuz yeni bir soykırımın ortasında gene halkımız. 100 yıl önce büyüklerimiz öldürülürken sessiz kalanlara nasıl kızıyorsak; biz de bugün o duruma düşmemeliyiz, diye düşündük. Haklı, demokratik ve kollektif tepki göstermek de bizi geriye değil ileriye götürecektir. Meydana inişimize yönelik tepkiler çoğunlukla olumlu. Halkımız artık daha fazla bilinçleniyor ve korku eşiğini aşıyor. Bu konuda kardeş halkların destekleri de bizi olumlu etkiledi. Yalnız olmadığımızı anladık."

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

Süryani IŞİD


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.