Baykal-Erdoğan görüşmesi Ankara'nın gündemi

Antalya milletvekili Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi bugün siyasetin gündemi oldu. Baykal, toplantının ardından Kılıçdaroğlu’yla görüşmek üzere CHP Genel Merkez’e giderken partilerden ardı ardına açıklamalar geldi.

Bugün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen Deniz Baykal, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmeyi Erdoğan’ın istediğini söylemişti. Geçici meclis başkanı sıfatıyla, Erdoğan'ın daveti üzerine görüşmeye gittiğini söyleyen Baykal, koalisyon görüşmeleriyle ilgili olarak “Cumhurbaşkanının her türlü koalisyon çözümüne açık anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında koalisyon oluşturmasına itirazı yok. Koalisyon görüşmesi yapma konumum yok, olamaz. Ben bir milletvekiliyim. Partiler var, genel başkanları var. Onlar bu konuda çeşitli hazırlıklar yapıyorlardır. Benim o çalışmalarla ilgili somut girişimim olamaz" ifadelerini kullandı. 

Baykal, Erdoğan'la iki saati aşan görüşmenin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye gitti.

Kılıçdaroğlu – Baykal görüşmesiyle ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmazken, CHP’den koalisyon açıklaması CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. 

Tanrıkulu: AKP’nin iktidarda olmadığı bir seçenek düşünüyoruz

Parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, "CHP, AKP'nin iktidarda olmadığı bir seçeneğin Parlamentoda olabileceği görüşündedir. MYK'da da ağırlıklı olarak bu görüş benimsendi, bu görüş ortaya çıktı" dedi. 

CHP, MHP ve HDP'ye oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğunun AK Parti'nin iktidarda olmasını istemediğini iddia eden Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Onun iktidarda olmadığı bir seçeneği kendi partilerine görev olarak verdiler. O nedenle bizim de önceliğimiz AKP'nin olmadığı bir iktidar seçeneğidir. Bunun üzerinde çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz. MHP'ye de HDP'ye de çağrımız budur. Sonuçta seçmenler size 'AKP iktidara devam etsin' diye oy vermediler. 

Antalya'dan yeniden milletvekili seçilen Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin sorulması üzerine Tanrıkulu, Baykal'ın deneyimli bir siyasetçi olduğunu  belirterek, "Sonuçta koalisyona, herhangi bir hükümet seçeneğine CHP'nin tüzüğü gereği Parti Meclisimiz karar verecek" diye konuştu. 

Baluken: Görüşme siyasi hata

Baykal – Erdoğan görüşmesine HDP’den ilk yorumlar HDP Grup Başkenvekili İdris Baluken ve milletvekili Ertuğrul Kürkçü’den geldi.

Baluken, "Baykal seçilmiş bir meclis başkanı değil, sadece Meclis' in ilk oturumunu yönetme durumu söz konusu. Böylesi bir pozisyon için, cumhurbaşkanının görüşmesi gibi bir teamül tanık olduğumuz şey değil “ dedi. 

Baluken sözlerini şöyle sürdürdü: 

"2,5 saate yakın yapılmış olan toplantının kendisi anayasaya aykırıdır. Baykal'ın 'Bütün izlenimlerimi hemen gidip genel başkana aktaracağım' demesi de söz konusu. Belli, yani Sayın Baykal daha önce CHP Genel Başkanlığı'nı yapmış da bir siyasetçi. Belli ki bir aracı pozisyonunda, gayri resmi boyutta ilk görüşmeyi yapmış bulunuyor. İlk görüşmeyi Cumhurbaşkanı ile yapmış olması çok büyük siyasi hata olarak değerlendiriyorum."

Kürkçü: Anladığım kadarıyla Türkiye'nin en önemli devlet adamı Baykal 

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bugün partisinin Parti Meclisi (PM) toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kürkçü, toplantıda kesin olan sonucun AKP'nin içinde olduğu herhangi bir koalisyonda HDP’nin yer almayacağı olduğunu söyledi. 

Kürkçü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bir araya geldiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: 

"Deniz Baykal daha önce de böyle bir görüşme yapmıştı, daha önceki Cumhurbaşkanı ile. Ben, Deniz Baykal'ın su dibindeki çıpayı gösteren şamandıra gibi hareket ettiğini düşünüyorum. Deniz Bey, devletin bekası meselesi gündemdedir diye ya kendisi başvuruyor ya ona başvuruluyor. Anladığım kadarıyla Türkiye'nin en önemli devlet adamı, Deniz Baykal. Bunu anlıyorum."

"Cumhurbaşkanı’yla görüştüğümüzde kiminle görüşüyoruz?”

"Cumhurbaşkanı eğer şu güne kadar yaptıklarını yapmasa herkesle görüşebilirdi ve görüşmeleri tuhaf manalar kazanmazdı. Fakat şu an Adalet ve Kalkınma Partisi'nin propogandacısıdır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı ile mi görüşülüyor görüştüğümüzde, kiminle görüşüyoruz? Orası belirsiz. Dolayısıyla 'Herkesle görüşsün' diyeceğim, 'Niye' sorusuna cevap vermem lazım. Hiç değilse teamülü izlemesi bence yeterlidir." 

Halaçoğlu: Teamüllerde yok

MHP  grup başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’ysa  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal arasında gerçekleşen görüşmeyle ilgili “Cumhurbaşkanın Meclis'in en yaşlı üyesiyle görüşme teamüllerde yok. Cumhurbaşkanı'nın önden gidiyor olması ilginç. Her partinin birbiriyle koalisyon yapmasında bir beis yok. Sayın Baykal herhalde nasıl hareket edeceğini biliyor” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

CHP AKP Deniz Baykal HDP