Engelleri aşan sözlü tarih çalışması

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yapan Mustafa İşcier, 12 Ağustos’ta Ermeni Soykırımı ve Ezidiler üzerine sözlü tarih çalışmasını yürütmek için tandem bisikletiyle yola çıkacak. Geniş bir coğrafyayı kapsayacak bisiklet turunda İşcier, soykırım coğrafyasını ve coğrafyadaki soykırım belleğini araştırmayı planlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nın, Tarih Kulübü’nün ve profesörlerin desteklediği yolculukta, İşcier’le birlikte tandem bisikleti kullanacak olan Sefa İpek’in yanı sıra, Zozan Kotan ve Varduhi Balyan da yolculuğun fotoğraflamasını ve video kayıtlarını üstlenecek. İstanbul’dan otobüsle başlayan yolculuk, 13 Ağustos’ta Van’da bisikletle devam edecek; ekip, Ahtamar Adası ve eski Ermeni köylerinden geçerek Ağrı, Doğubeyazıt, Iğdır, Tuzluca, Aralık, Ahora, Kars, Digor, Ocaklı, Ani, Mor Kilise, Beş Kiliseler’in ardından, Posof Sınır Kapısı’ndan önce Gürcistan’a, sonra da Ermenistan’a ilerleyecek. Yol boyunca her köyde sözlü tarih çalışması yapacak olan ekip, bu çalışma sorasında yolculuğun belgeselini de çekecek.

Bir insan coğrafyası olarak Ararat

Bu yolculuk fikrinin, Atom Egoyan’ın Ararat filmini izledikten sonra oluşmaya başladığını söyleyen İşcier, bir insan coğrafyası olarak Ararat’ın Ermeni etnisitesinin kimliğini tanımlamadaki rolünün soykırım belleği ile olan ilişkisini araştırmayı hedefliyor. Sözlü tarih çalışmasının yanı sıra, İşcier, bu projeyle birlikte kendi görme engelini ve bulunduğu sınırlarla birlikte sosyal, kültürel, siyasal engelleri, sınırları ve önyargıları aşarak, kültürler arası diyaloğu sağlamayı amaçlıyor.

İşçier, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Kulübü’nün sınırlı bütçesinden bu araştırma için bir kaynak ayarlamayı başardıklarını; ancak hem daha fazla kaynak, hem de sözlü tarih çalışmasına katılacak isimler aradıklarını söylüyor. Çalışmaya bu yönde destek vermek isteyenleri, Tarih Kulübü’nün mail adresi olan butik@boun.edu.tr aracılığıyla, kendisiyle iletişime geçmeye çağırıyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında

1986 doğumlu. İnsan hakları, güncel politika ve tarih haberleri yapıyor.