İçişleri Bakanlığı: 30 kişi hayatını kaybetti 100’e yakın yaralı var

İçişleri Bakanlığı Suruç’taki patlamada 27 kişinin hayatını kaybettiğini ve can kaybının artmasından endişe edildiğini açıkladı.

Suruç’ta meydana gelen patlamayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. 

 “İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir."

“Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz."

"Parça tesirli bomba ve yanık izleri var"

Suruç Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan, yaralıların durumuyla ilgili açıklama yaptı. Başhekim Yardımcısı Doğan, çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralılarda parça tesirli bomba ve yanık izinin bulunduğunu söyledi.

HDP'den olağanüstü toplantı kararı 

Saldırıyı kınayan HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, HDP olarak olağanüstü toplantı kararı aldıklarını, bütün bölge vekillerini Suruç'a yönlendirdiklerini ve acil koordinasyon merkezi oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Önder, "Bugün Suruç'ta meydana gelen katliamla tam olarak bu dayanışma duygusu hedef alındı" dedi. 

Konuya ilişkin DİHA'ya bilgi veren HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, süratle harekete geçtiklerini ve acil bir koordinasyon merkezi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Başta yaralıların sağlık durumunu olmak üzere durumu organize etmek için arkadaşlarımızı yönlendirdik. Acil gündemimiz yaralıların süratle sağlık kuruluşlarına ulaştırılması ve sağlıklarına kavuşturulmasıdır. Belli ki Urfa hastaneleri yetmeyecek. Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Ambulans yetersizliği söz konusu. Ailelerin haberdar edilmesi, kamuouyunun bilgilendirilmesi, olayın araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması gibi işleri yapmaya çalışıyoruz" dedi. 

Saldırıya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Önder, "Sadece Kobanê zaferi değil, barbar çeteler tarafından tahrip edilen Kobanê ve genel anlamda Rojava'nın yeniden inşa edilmesinde egemenleri en çok rahatsız eden şey enternasyonalist dayanışma pratiğiydi. Kürdü kendi derdiyle baş başa bırakma politikası yıllardan beri ince ince örülen bir egemen yaklaşımdı. Kürt halkı ile onun siyasi mücadelesiyle dayanışma gösteren siyasi yapılara dönük amansız operasyonlar bunun en büyük göstergesiydi. Bugünde Suruç'ta meydana gelen katliam tam olarak bu dayanışma duygusunu hedef almaktadır. Bilmedikleri şudur; dayanışma duygusu bu tarz alçakça korkutma, sindirme ve imha politikalarıyla geriletilebilecek bir şey değildir" dedi. 

Katliam pek çok ilde protesto edilecek

Kobanê'deki inşa çalışmalarına katılmak üzere Suruç'a giden SGDF'li gençlere yönelik bombalı saldırı protesto edilecek. Diyarbakır'da DBP öncülüğünde yürüyüş düzenlenecek. İstanbul'da ise Tünel'de akşam yürüyüş yapılacak. 

DBP Diyarbakır İl Örgütü öncülüğünde Suruç'ta bombalı saldırıyla gerçekleştirilen katliamı kınamak amacıyla yürüyüş düzenleyecek. DBP öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe, HDP, DTK, KJA ve kentte bulunan kurum kuruluşlar da katılacak. Saat 18.00'da DBP il binasında toplanacak kitle DTK binasına yürüyüş düzenleyecek. 

Ankara'da ESP Genel Merkezi önünde bir araya gelecek olan eylemciler saat 18.00'de AKP binasına yürüyecek. 

İstanbul'da ise akşam saatlerinden Tünel'den Taksim meydanına yürüyüş yapılması bekleniyor. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Suruç patlama


Yazar Hakkında