Türkiye’nin yeni OHAL’i: 37 geçici güvenlik bölgesi

Anadolu Ajansı’nın derlediği habere göre, son üç haftada 8 kentte 37 bölge ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi. HDP Grup Başkanvekili Baluken, geçici güvenlik bölgeleriyle ilgili meclis araştırması talep etti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çeşitli illerde valilikler tarafından ilan edilen 'Yasak Bölge' kararlarının araştırılması ile ilgili Meclis Araştırması talebini TBMM Başkanlığına sundu.

Baluken, 1990'larda OHAL uygulaması kapsamında köy boşaltmaların zorunlu göçe neden olduğunu, yurttaşların barınma ve seyahat hakkının engellendiğini belirtti.

Ağrı, Dersim, Şırnak, Urfa, Kars, Hakkâri gibi illerde bazı bölgelerin Valilik kararıyla güvenlik bölgesinin ilan edilmesiyle ilgili “Kuşkusuz ki bu uygulamalar neticesinde Türkiye daha güvenilir bir yer olmaktan ziyade, insan haklarının, hukukun, toplumsal barışın daha fazla ihlal edildiği bir yer olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Uygulamanın uluslararası hukuka da aykırı olduğunu belirten Baluken, “geçici bir hükümete bağlı çalışan valilerin anayasayı askıya alacak kararlara imza atması ve yine toplum açısından geçici bir hükümetin insafına bırakılamayacak kadar önemli kararlar alınması, TBMM’nin devreye girmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda çeşitli valilikler tarafından açıklanan yasak bölge ilanının siyasi ve hukuki boyutlarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Kaynak: AA

Anadolu Ajansı, bugün yayımladığı “Geçici güvenlik bölgeleri huzur ve güven için ilan ediliyor” başlıklı haberine göre 8 kentte 37 bölgenin ‘geçici güvenlik bölgesi’ ilan edildi.  

"2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" uyarınca oluşturulan geçici güvenlik bölgeleri, 15 gün ile 6 ay arasında sivillere yasaklanabiliyor.

Kanunun, kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.

Özel güvenlik bölgesinin ilan edildiği şehirler: Gaziantep, Şanlıurfa, Tunceli, Şırnak, Siirt, Hakkari, Ağrı ve Kars. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında