Kamp Armen ruhu dirildi, mekânını sahiplendi

Kamp Armen direnişinin 100. gününde, fotoğraflarla direnişin kısa hikayesi.

Tuzla Ermeni Çocuk Kampı, ‘Kamp Armen’in ismi kamuda ilk olarak kampta yetişen ve yıllarca eşi Rakel Dink ile birlikte buranın yöneticiliğini yapan Hrant Dink’in bir televizyon programında çocukların el emeğiyle inşa edilen bu araziye  devlet tarafından haksızca el konulmasına ilişkin infialini paylaşmasıyla duyuldu. Azınlık Vakıfları’nın ’36 Beyannamesi’ olarak bilinene gasp edilmiş mülklerine ilişkin sorunda simge haline gelen kamp, pek çok araştırma, film ve kitaba konu oldu.

Son olarak mülk sahibi Fatih Ulusoy’un 6 Mayıs’ta kampa iş makineleri sokması ile gündeme gelen kamp, o tarihten bu yana kamptan yetişenler de dahil olmak üzere çok geniş ve farklı çevrelerden örülü bir direniş nöbetine evsahipliği yapıyor.

Yıkımın engellenmesi için başlayan nöbet 100 gün boyunca binlerce kişinin desteğine ulaştı.  Kamp Armen, Dünya’nın ve Türkiye’nin dört bir yanından destek için gelenleri konuk etti. Aralarında milletvekilleri, akademisyenler, sanatçılar ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi Kamp Armen’de nöbet tuttu. İşte direnişin kısa hikâyesi…

Fotoğraf: Berge Arabian

Kamp Armen’in tapusunu elinde bulunduran Fatih Ulusoy, Tuzla Belediyesi’nin verdiği yıkım ruhsatının ardından 6 Mayıs’ta araziye iş makinelerini soktu. Ancak kamuoyundan yükselen  tepkiler üzerine yıkımı durdurmak zorunda kaldı.

İlk büyük buluşma

Direnişin ardından kurulan Kamp Armen Dayanışması, ilk büyük buluşmayı  9 Mayıs’ta düzenlendi.  Zorunlu askerliğini yaparken hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı ve Rakel Dink tahtanın başında Ermenice dersi verirken, Vomank kampta konser verdi. Kamp’tan, yıllar sonra yeniden Ermenice türküler yükseldi.

Kamp Armen’de ikinci büyük buluşmasının konuğu Kardeş Türküler’di. Kardeş Türküler, direnişin 12. Gününde nöbet tuttu.

Kamp Armen direnişi 22 Mayıs’ta İstiklal Caddesi’ne taşındı. Kamp’ın iadesi için binlerce kişi İstiklal Caddesi’ne yürüyüş düzenledi.  Tapuyu elinde bulunduran Fatih Ulusoy, yürüyüş öncesinde Kamp Armen’i bağışlayacağını açıkladı. Ulusoy, aradan geçen üç aya rağmen, tapuyu iade etmedi. 

Sevgi Sofrası Yeryüzü Sofrasıyla buluştu

Kamp Armen nöbetinin 47. gününde Siroseğan (sevgi sofrası) ve Yeryüzü Sofrası bir araya geldi. Yüzlerce kişi iftarını Kamp Armen’de açtı.

Nöbetin 61. Gününde Tuzlalılar, Kamp Armen için yürüdü. 

Nöbetin 76. Gününde, Kamp Armen’in Diyarbakır’dan konukları vardı. Diyarbakırlılar nöbete desteğe katıldı, Udi Yervant kampta konser düzenledi.  Esmeray da ‘Kestirmeden Hikâyeler’ oyununu Kamp Armen’de sahneledi.

Suruç katliamının ardından ‘Kamp Armen’den Suruç’a Dayanışma Köprüsü’  kuruldu. Takı atölyesinden elde edilen gelirle Kobane’ye gönderilmek üzere oyuncaklar alındı.  Katliamda hayatını kaybedenler için fidanlar dikildi.  

‘Soykırım anıtı dikilecekse, o anıt Kamp Armen olurdu’

Rakel Dink: Mücadele varsa, umut da var..



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.