Devlet okullara bu yıl da yardım ediyor ama...

Millî Eğitim Bakanlığı, özel okullara teşvik için geçen yıl başlattığı maddi destek uygulamasını bu yıl da sürdürüyor. Ama okullar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bazı sorunlarla karşı karşıya.

Geçen yıl azınlık okullarında eğitim gören öğrencilere destek veren Millî Eğitim Bakanlığı, bu yıl kaç öğrenciye hangi tutarda yardım yapacağını, 14 Eylül Pazartesi günü açıkladı. Bu yıl azınlık okullarına yeni kayıt yaptıran ve söz konusu yardımdan faydalanmak için başvuran öğrenciler arasında, başvurusu kabul edilmeyenler bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt sistemi olan MEBBİS’te, bu öğrencilerin yardım alamaması, ‘il kontenjanı dışında kaldıkları’ ibaresiyle açıklanıyor.

Geçen yılki sorun devam ediyor

İlk olarak geçen yıl Millî Eğitim Bakanlığı’ndan azınlık okullarına yapılan yardımla ilgili sorunlar halen devam ediyor. Geçen yıl, VADİP Eğitim Komisyonu’nda görev alan Garo Paylan’ın çabaları sonucunda, bütün öğrenciler yardım alabilmişti. Bu yıl ise, konuyla ilgili henüz bir çözüm bulunabilmiş değil. VADİP Eğitim Komisyonu Başkanı Nurhan Palakoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre, Pangaltı Mıhitaryan Ermeni Okulu, pilot okul olarak, kontenjan dışında kalan öğrencileri sisteme dahil etmek için çalışmalara başladı. Ayrıca, kontenjan dışında kalan tüm öğrencilerin bilgileri, bütün Ermeni okullarında, yöneticiler tarafından yeniden Millî Eğitim Bakanlığı’na gönderilecek.

Devlet yardımından faydalanamayan öğrencilerin sorunlarının nasıl giderileceği merak konusu. Okul müdürleri, MEBBİS’de bir sorun olduğu kanaatinde. Sınıf tekrarı yapan ve nakil olan öğrenciler, halihazırda devlet yardımından faydalanamıyor. Geçen yılki prosedüre göre, anasınıfı eğitimi alan öğrenciler de yalnızca bir defaya mahsus yardım görebiliyor.

Palakoğlu umutlu

Palakoğlu, sorunun çözümü konusunda umutlu konuştu: “Bu yıl verilen destekten dolayı çok mutluyuz. Okullara yardım yapıldı, ancak geçen yıl karşılaştığımız sorun devam ediyor. Geçen eğitim-öğretim yılının başında Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı yardımdan faydalanamayan öğrencilerimiz, sonradan, azınlık okullarının kontenjan uygulamasından muaf tutulmasıyla, faydalanmıştı. Geçen yılki müracaatlarla ilgili herhangi bir problem yok, sorun bu yıl kayıt olan öğrencilerle ilgili. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, bu yıl da, yardım alamayan öğrenciler için bir düzeltme yapacağını düşünüyorum.”

Garo Paylan girişimlerini sürdürüyor

Geçen yıl sorunun çözümünde etkin rol oynayan Garo Paylan, konuya ilişkin girişimlerini bu yıl da sürdürdüğünü belirtiyor: “Bu sorunlar, geçen yılki sorunlara benziyor. Bu defa, bazı öğrencilerin ‘il kontenjanı dışında’ kaldığı söyleniyor. Geçen yıl görüştüğüm tanıdıklarımla önümüzdeki günlerde yeniden görüşeceğim, sorunun çözüme kavuşacağını umuyorum.”

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.