Demirtaş: Devlet içinden destek alındığını düşünüyoruz

Ankara Tren Garı Meydanı'ndaki bombalı saldırıya ilişkin CNN International’a konuşan Demirtaş, "Hükümetin çok ciddi ihmalinin, siyasi sorumluluğunun, hatta devlet içerisinde buna benzer eylemleri yapması için bazı kesimlerin göz yummuş olduğuna dair çok ciddi kaygılar taşıyoruz.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNN International'da Christiane Amanpour’un programında gazeteci Frederik Pleitgen’ın Ankara Katliamı‘yla ilgili sorularını yanıtladı.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:  

"Tarihimizin en barbarca terör saldırılarından biri ile karşı karşıya kaldık. Şu ana kadar 98 arkadaşımızı kaybettik. Yüzlerce yaralı var. Tetikçilerin, ve bombacıların kimlikleri ile ilgili bir açıklama olmadı. Bunların hepsi IŞİD barbarlık terör örgütü ile bağlantılı güçler olarak ifade edildi. Ama arkasındaki güçler destekleyenler ortaya çıkarılmadı. Derin bir araştırma yapılmadı. 

“Hükümetin çok ciddi ihmalinin siyasi sorumluluğunun hatta devlet içerisinde buna benzer eylemleri yapması için bazı kesimlerin göz yummuş olduğuna dair çok ciddi kaygılar taşıyoruz. Bu kaygılarımızı taşımakta haklıyız" 

"IŞİD maalesef hükümetimiz tarafından Türkiye'de faaliyet yürütürken çok ciddi bir soruşturmaya tabi tutulmadı. Çok rahat bir şekilde Türkiye'de faaliyet gösterdiler. Suriye'ye eleman gönderdiler. Bugün çok büyük bir fatura olarak karşımıza çıkıyor. 

“Bu daha çok IŞİD bağlantılı bir terör saldırısına benziyor ama hükümetin de çok ciddi siyasi sorumluluğu ve devlet içerisinde de alınmış bir destek olduğunu düşünüyoruz" 

IŞİD’in büyümesine göz yumdular  

"IŞİD'e karşı etkili bir mücadele hiç bir zaman yürütmediler IŞİD'i ciddi bir tehlike olarak görmediler. Türkiye'de IŞİD hücrelerinin varlığı biliniyor olmasına rağmen bunlara karşı etkili operasyonlar, engellemeler yapılmadı. Suriye'de IŞİD'in büyümesine göz yumdular" dedi.

"Diyarbakır patlaması sonrası terfi ettiler"

Diyarbakır'daki patlamaya ilişkin de konuşan Demirtaş, "Soruşturma yapmayan polisler Diyarbakır emniyetindeki şube müdürleri emniyet müdür yardımcılığına getirildiler. Terfi ettiler. Kesinlikle devlet içerisinde destek alarak yapıyorlar" dedi. 

"Devlet reformunu destekliyoruz"

“PKK eylemsizlik ilan etti, umut için ortam yarattı. Ordu ise PKK’ye yönelik operasyonlara devam ediyor. Biz burda farklı alternatifler bulmaya çalışıyoruz. Bütün toplumun bir arada yaşayabileceği devlet reformunu destekliyoruz. AKP artık demokratik iddiasını yitirmiştir. Güce dayanarak iktidarda durmaya çalışan bir partiye dönüşmüştür, bu da geleceğe zarar verecek.”

‘Ciddi bir güvenlik eksiği var’ 

Demirtaş, “Ankara’da güvenlik sağlanamazsa, ülke genelinde nasıl seçim çalışmaları yapılacak? sorusuna ise şu yanıt verdi:

 “Ciddi bir güvenlik eksiği var. Sadece bizim için değil, bütün partiler için öyle. Güvenlik herkes için risk oldu. Bütün faktörleri değerlendiriyoruz, açık alanlarda miting yapmamanın uygun olduğunu düşünüyoruz. Seçim kampanyalarımıza hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. Bu politik olarak da, ahlaki olarak da uygun olmaz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında