HDP'de Demirtaş ve Yüksekdağ'la yola devam

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağan Kongresi'nde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden eş başkanlığa seçildi.

Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan kongrede bin 49 delegeden 626'sı oy kullandı. Tek liste halinde gidilen seçimlerde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 624 oyla yeniden HDP eş genel başkanlığına seçildi. Kullanılan oyların 2'si ise geçersiz sayıldı.

HDP delegelerin oylarıyla belirlenen 100 kişilik Parti Meclisi (PM) listesinde eski üyelerden 24 isim yerini korudu. 76 yeni isim PM'ye girdi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2. Olağan Kongresi’nde konuşan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş, yeni anayasa için de ‘yol temizliği’ talebini dile getirdi ve ‘barış adına’ Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yer alacaklarını söyledi.

Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Vatan hainliği’

Herkesin beklentisi çözüm sürecinden kalıcı bir barış çıkmasıydı. O dönemde de bizi ‘vatan hainliğiyle’ suçlayanlar oldu. Özellikle Türkiye’de ırkçı çevreler ‘devleti parça parça ettiğimizi’ iddia ederek saldırıyorlardı. Ülkemizde bütün vücudumuzu taşın altına koyduğumuzda da bizi ‘vatana hainliğiyle’ suçladılar. Bugün de çözüm sürecini bitirenler bizi ‘vatan hainliğiyle’ suçluyorlar.

Nazi Almanyası örneği

Türkiye’nin tek Türkiye partisi biziz. Israrla ‘siz bölücüsünüz’ diyenlerin tuzağına düşmeden ülkede yeni bir birlik kurmaya çalıştığımızı anlatmak zorundayız. Birliği iki şekilde sağlayabilirsiniz. Birinci yol tekliği dayatarak, toplumu tekleştirerek birliği sağlayabilirsiniz. Nazi Almanyası da denedi faturası ağır oldu. Ya toplumu tek bir kimlik ve inanç etrafında buluşmaya zorlarsınız, oradan faşizm çıkar ama toplum korkuyla bir arada tutulur. Türkiye’de bu yapılıyor. Ya bizim savunduğumuz gibi herkesin korkmadan, bir arada yaşayabileceği eşitlik temelinde ortak vatanı, ortak cennete dönüştürebilmiş çoğulcu bir demokrasi anlayışı ile birliği kurabilirsiniz. Biz bunu savunduğumuz için ‘bölücü’ oluyoruz.

Özyönetim

Madem özerkliği savunuyorsunuz neden şehir savaşları var’ eleştirisi yapılıyor. Özyönetimin barikatla alakası yok doğru, doğal bir şey değil. Bizim savunduğumuz modelde her yerde hendek olacak diye bir şey yok. Biz hendek ve barikat anlayışına yol açan ana soruna bakmamız gerekir. Eğer onu anlarsak diyalog ve müzakere ile bu sorunları çözmek çok kolaydır. Hükümet ise ‘Ben ev ev temizlik yapacağım. Gerekirse sivil katliamları da göze alacağım’ diyerek, bu meseleyi çözmeye çalışıyor. Bizler mevcut durumu kamu güvenliğinin bozulduğu bir durum olarak görüyorsak gelin o zaman bunu çözecek ortak diyalog yolunu kullanalım. Sen hangi mahalleyi temizlemekten bahsediyorsun? İki aydır insanlar evlerinden çıkamıyor. İki aydır herkes bulunduğu evin bodrumunda yaşıyor. Yiyecekleri sınırlı, Sur’da 40 gün oldu. Nusaybin, Silvan Varto buralarda da aynı şeyler uygulandı. Bu kadar sivil insanın özgürlüklerinin sistematik olarak ihlal edildiği rejimin adı ileri demokrasi olabilir mi? Bütün sivil insanlar şu anda katliam tehdidiyle karşı karşıya. Bebekler, 70 yaşındaki kadınlar var.

Barış bildirisi ve akademisyenler

Barış savunuculuğu zamandan zamana değişmez, rüzgarın estiği yöne evrilmez. Zor günlerde barışı savunanlar, bu ülkeye barışı getirecek olanlardır.

Hükümetin Suriye politikası

Türkiye olarak Suriye’deki Kürtlere tehdit olarak görmekten vazgeçmemiz lazım. Suriye’deki barışa katkı sunacak bir oluşuma Türkiye nasıl karşı çıkar? Biz Suriye’deki bütün halkların kendi kaderini belirleme hakkını tanıyoruz. Nasıl yaşamak istiyorlarsa saygı duymak zorundayız. Oradaki Şii toplumuna da Arap, Ermeni, Türkmenlere hepsine eşit yaklaşmak zorundayız. Birini tehlike görüp birini baş tacı yapamayız. Türkiye’nin yaptığı barış çağrısı Suriye’de ciddiye alınmıyor.

Yeni anayasa

Türkiye’nin önünü açabilecek çok büyük bir fırsattır. Hükümet partisinin yeni anayasa anlayışı ile bizim anayasa anlayışımız arasında taban tabana bir farklılık olduğu anlaşılıyor. ‘Barış’ dediğimiz, zaten birbiri ile farklı düşünenler arasında yakalanan uzlaşmanın adıdır. O nedenle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda barış adına yer alacağız. Orada sizlerin verdiği yetkiyle uzlaşma arayacağız. Yeni anayasa serbest tartışma ortamında mümkündür. Yürüdüğümüz yolun mayınlı olmaması lazım. Yani yeni anayasaya giderken gideceğimiz yolun temiz olması gerekir.

Görevden alma ve tutuklamalar

Vali kaymakam öz yönetim kelimesini kullanma ihtimali var diye görevden alıyor, tutukluyor. Başkanlığı savunmak serbest ancak biz fikirlerimizi savunamıyoruz. HDP olarak bu yol temizliği yapmak isteyenlerle ortak bir çalışma yapmaya hazırız. HDP zaten bu misyonla kurulmuş bir parti.

Seçim sonuçları

HDP Basın Bürosu'nun duyurduğu seçim sonuçları şöyle:

Parti Meclisi Asil Üyeleri

Abdullah Alagöz, Abdurrahman Doğar, Ahmet Kaya, Ali Kenanoğlu, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Arife Çınar, Asiye Kolçak, Aycan İrmez, Ayhan Bilgen, Aysel Çalağan, Aysel Tuğluk, Ayşe Berktay, Ayşe Erdem, Azad Barış, Aziz Tunç, Bedriye Yorgun, Berat Birtek, Berfin Azdal, Berfin Özgü Köse, Berfum Çolak, Besime Konca, Beycan Taşkıran, Can Memiş, Celalettin Can, Cemal Coşğun, Cemil Elden, Cihan Erdal, Coşkun Üsterci, Çilem Küçükkeleş, Dara Demiralp, Dilek Aykan, Doğan Erbaş, Edibe Şahin, Elif Tuğra, Emine Beyza Üstün, Emirali Türkmen, Erkan Cengiz, Erkan Metin,Fatma Gök, Fatma Kurtulan, Feray Mertoğlu, Fırat Epözdemir, Fırat Yaman, Filiz Koçali, Gencay Gürsoy, Gülçin İsbert, Gülsen Ülker, Gülsüm Ağaoğlu, Gülşen Uzuner, Günay Kubilay, Hatice Kavran, Hişyar Özsoy,Hüsamettin Özdem, Hüseyin Yılmaz, İbrahim Akın, İlkay Yenigün, Kadir Selamet, Kıvanç Eliaçık, Mahmut Çelik, Mehtap Kıyar, Metin Kılıç, Mizgin Ermiş, Murat Mıhçı, Musa Piroğlu, Mustafa Avcı, Müge Yamanyılmaz,Mülkiye Birtane, Nadir Yıldırım, Nadiye Gürbüz, Nimet Sezgin, Nimetullah Erdoğmuş, Nuran İmir, Orhan Çelebi, Osman Baydemir, Osman Demirci, Osman Ergin, Ömer Önen, Pınar Akdemir, Pınar Aydınlar, Rana Özpolat,Rıdvan Turan, Sandra Nalbant, Hakkı Saruhan Oluç, Seher Akçınar Bayar,Semra Uzunok, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sevgi Örüç, Sezai Temelli,Sezgin Kartal, Sibel Erduman, Songül Erol Abdil, Sultan Özcan, Suzan Karabaş, Şükran Dağ Cabir, Yeliz Yıldırım, Yurdusev Özsökmenler, Yüksel Budak, Zana Döner, Ziya Çalışkan.

Parti Meclisi Yedek Üyeleri

Adalet Aydın, Ahmet Karataş, Ali Ekber Kaya, Alican Uçarcan, Atiye Eren,Ayşe Merva Aytemur, Bayram Altun, Berat Kıran, Bereket Kar, Betül Ünsel, Bülent Durukan, Cafer Çelik, Cahit Kırkazak, Cengiz Koyuncu, Davut Bozan, Deniz Lodos, Ebru Ergen Korkmaz, Ekim Veysioğlu, Elif Bulut, Erkan Karabay, Erkan Şahin, Hacer Özmen, Haluk Çeliktaş,Hüseyin Daş, Hüseyin Güngör, İzzet Belge, Kavel Alparslan, Kenan Yenice, Kezban Dumlu, Mazlum Karagöz, Mehmet Ay, Mehmet Bozdağ,Mehmet Karayılan, Melik Okyay, Meryem Adıbelli, Metin Bingöl, Murat Çepni, Mustafa Sarısülük, Naciye Çiğdem Atalay, Nazım Kök, Neslin Gümüş, Nigar Duru, Özgün Özgüç, Özgür Zeydanoğlu, Perihan Karakoç,Rukiye Demir, Sinan Kaplan, Yayla Tekgül, Zeki Çelik, Zeynep Nilgün Salmaner.

Merkez Disiplin Kurulu Asil Üyeleri

Hamit Geylani, Hatice Erbay, Hatip Çaplık, Mahmut Demirel, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Nuriye Taka, Sinem Coşkun, Şilan Aydın Üzgeç, Zahit Mutlu.

Merkez Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri

Saffet Uygur,Tülya Aytekin Sönmez.

Uzlaşma Kurulu

Ali Haydar Konca, Kifayet Ceylan, Özgür Sevgi Göral,Taşkın Aktaş, Yavuz Önen.

Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri

Mehmet Saltoğlu, Pelin Şirin.  


Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında