AB'den Türkiye'ye: Bombardımanı durdur

Avrupa Birliği Türkiye'den YPG'ye yönelik saldırılara son vermesini istedi.

Türkiye’den Suriye'de Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerine yönelik bombardımanın durdurulmasını istedi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye yönelik açıklamasında, “Daha bundan birkaç gün önce aynı masada oturup, gerginliği azaltmayı ve düşmanlığa son vermeyi kararlaştırmıştık. Masada Türkiye de vardı” dedi.

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders de ‘düşmanlıkların sona erdirilmesi yönünde kararlaştırılan plana herkesin uymasını beklediklerini' belirtti.

Davutoğlu: Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ukrayna'ya gidiş yolunda uçakta konuşmuş, ‘Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz” demişti. 

Suriye'ye kara operasyonu iddiaları ve Rusya'nın "3. Dünya Savaşı çıkar" açıklamalarına değinen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Savaşa giriyoruz girdik gibi spekülasyonları kesinlikle gündemde tutmamak lazım. Rusya tarafindan bilinçli bir algı operasyonu yapılıyor, dünya savaşı çıkabilir diye. Rusya bunu gündemde tutarak dünyayı tedirgin etmeye çalışıyor. Kendi politikalarını dikte etmeye çalışıyor. Bizim böyle bir algı operasyonuna gelmememiz lazım. Kimsenin savaş çığlığı lobisi oluşturması doğru değil. Türkiye gerekli gördüğü tedbirleri alır, ancak pozitif siyasi atmosferin etkilenmemesine özen gösterir."

Davutoğlu "5 sene sonunda artık Suriye'de bu ortamın sona ermesi için kara operasyonu zorunlu mu" sorusuna "Rusya'nın havadan yaptığı saldırılar durmalı, alanda rejim ve DEAŞ dışında Suriye halkının temsilcisi olan gruplar desteklenmeli ve barış sureci desteklenmeli" yanıtını verdi.

Rusya: Hava saldırılarına devam edeceğiz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye’de olası bir ateşkes durumunda dahi IŞİD, El Nusra Cephesi ve diğer El Kaide bağlantılı örgütlerle mücadele edeceklerini söyledi.

Sputnik News’ta yer alan habere göre Der Spiegel dergisine konuşan Gatilov, "Suriye'de IŞİD, El Nusra Cephesi ve diğer El Kaide bağlantılı terörist örgütlerle mücadele ediyoruz. O nedenle Suriye'de ateşkes anlaşmasına varılsa bile terörist gruplara yönelik saldırılarımız devam edecek. Zira ateşkes teröristler için değil müzakere sürecinin başlamasını gerçekten isteyenler için geçerli olacak" dedi.


Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

Suriye AB Türkiye YPG Azez


Yazar Hakkında