Sarkisyan ABD’de

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ABD’de gerçekleştirilen Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için Washington’a gitti. Gezisine Boston’dan başlayan Cumhurbaşkanı, gezi sırasında bir çok temas ve görüşmelerde bulundu.

Sarkisyan, 28 Mart’ta Ermenilerin yoğun olarak bulunduğu Watertown ziyareti ile gezisine başlamış oldu. Burada cemaat yetkilileri ile görüşen Cumhurbaşkanı daha sonra 1971 yılında kurulan Ermeni kültürüne ait önemli eserlere ev sahipliği yapan kütüphane-müzeyi gezdi. Özellikle Orta Çağ’a ait el yazmaları, kilden objeler, haritalar, minyatürler hakkında müzede çalışan uzmanlardan bilgi alan Sarkisyan, ziyaretten çok etkilendiğini söyledi. Ünlü ressam Jansem’in eserlerinden birini müzeye hediye eden Sarkisyan daha sonra müze yöneticileri ile bir araya geldi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı daha sonra Ramgavar Özgürlükçü Partisi “Baykar”, ve Ermeni Devrimci Federasyonu’nun (Taşnaksutyun) “Hayrenik” merkezlerini ziyaret edip, parti programlarını dinledi. Boston’daki Hayrenik merkezi, ABD Doğu Yakasının en eski Ermeni merkezlerinden biri. Burada aynı zamanda Taşnaksutyun’un Doğu Ofisi, Ermeni Yardım Fonu Kuruluşu, Hayrenik Radyosu, Armenian Weekly ve Hayrenik Weekly gibi gazetelerin ofisleri bulunmakta. Burada Taşnaksutyun Partisi yetkilileri ile görüşen Cumhurbaşkanı, partiye başarı dileklerini sundu.

Gezisinin ilk gününde Boston’daki Surp Istepanos  ve Surp Yerortutyun Ermeni kiliselerine de ziyarette bulunan Sarkisyan, 1991 yılında Watertown’daki Ermeni Cemaatinin çabalarıyla kurulan Surp “Artshak- Karabakh” adı verilen Istepanos Kilisesi ve sokağını da görme fırsatını da buldu.

Sarkisyan ziyaretinin 2. gününde Massachusetts’deki Moderna Therapeutics Bio-teknolojik merkezi ziyaret etti. Amerikalı Ermeni Nubar Afeyan’a ait olan teknolojik merkez 2011 yılında kuruldu. 300’den fazla uzmanı olan Cambridge ve Stockholm’de de merkezleri olan kurum “yeni jeneresyon ilaç” üretimi konusunda oldukça başarılı. Sarkisyan 29 Mart’ta aynı zamanda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve farklı Ermeni kurumlarına da ziyaretler gerçekleştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü rektörü Rafael Ralf ile görüşen Sarkisyan daha sonra Media Laboratuarı kurucusu Nicholas Nigrobonde ve “Luys Foundation” eğitim projeleri yürütücüsü Jaklin Karaaslanyan ile biraraya geldi. Samberg Merkezinde bir konuşma yapan Sarkisyan eğitimin Ermenistan için birincil önemi olduğundan ve Luys Vakfı sayesinde bir çok Ermenistanlı öğrencinin ABD ve Avrupa’daki önemli üniversitelerde eğitim alabildikleri için sevinç duyduğunu belirtti.

29 Mart’ta ziyaretlerine Boston Kuzey Kilisesi ile devam eden Sarkisyan’a ilk günden bu yana Diaspora Bakanı Hranuş Hakopyan ve çiçeği burnunda Eğitim Bakanı Levon Mkrtchyan eşlik ediyor. Son olarak Ermeni Soykırımı ve ardından gelen diğer soykırımlar için yapılan “Ermeni Miras Gezi Parkını” ziyaret eden Sarkisyan Massachusetts eyelet eski başkanı Patrick Dewaal, eyelet yetkilileri  ve Soykırım 100. yıl anma etkinlikleri Massachusetts grubu üyeleri ile görüştü. Sarkisyan görüşme sonunda aynı alanda bulunun Holocaust kurbanları için yapılan anıtı da ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu. 



Yazar Hakkında