Film seçme hakkımız engellenebilir mi?

‘Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı’ belgeseli, 35. İstanbul Film Festivali kapsamında, 10 Nisan Pazar günü 13.30’da Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek

Uzun bir süredir kendimize sorduğumuz, “Uluslararası festivallerde gösterilen, gittiği her yerden ödülle dönen yerli filmleri neden sinema salonlarında izleyemiyoruz?” sorusuna yanıt arayan bir belgesel çekildi. ‘Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı’ adlı belgesel, yapımcılar, yönetmenler, dağıtımcılar ve iktisatçılarla yapılan görüşmeler aracılığıyla, seyircinin seçme özgürlüğüne engel olan tekelleşmenin bağımsız sinemaya verdiği zararı tespit ediyor. 

Türkiye’deki sinema sektörünün yarısından fazlası tek bir zincirin elinde. Hem gösterim, hem de dağıtım ağını kontrolünde tutan bu tekel, yapım aşamasına da el atmak üzere. Yani çok yakında, aynı şirketin hazırlayıp dağıttığı filmleri, yine onlara ait sinema salonlarında izler hale gelebiliriz. Bu durumun, dünyadan ve Türkiye’den istatistiklerle, karşılaştırmalı olarak ele alındığı belgesel, bağımsız yapımcıların görüşlerine yer veriyor. Şener Şen filmlerinden alınıp kurguya dahil edilen kesitler de yapıma renk katıyor.

Kaan Müjdeci, Evrim Kaya, Şenay Aydemir ve Fırat Yücel’in birlikte hazırladığı, yerel sinema sektörünü masaya yatıran ‘Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı’ belgeseli, 35. İstanbul Film Festivali kapsamında, 10 Nisan Pazar günü 13.30’da Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek. 45 dakikalık filmin gösteriminin ardından Onur Ünlü, Serkan Çakarer, Yamaç Okur, Torsten Frehse, Kaan Müjdeci, Evrim Kaya ve Şenay Aydemir’in katılımıyla, Cem Erciyes’in moderatörlüğünü yapacağı bir panel düzenlenecek. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında