Suriye'de başlayamayan ateşkes son buldu

Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Sami el Kurdi, “Suriye halkını savunmak için” askerlere karşı saldırılara başladığını duyurdu. Özgür Suriye Ordusu geçtiğimiz hafta, Beşar Esad yönetimine ateşkese uyması için 48 saat süre tanıdıklarını, aksi halde kendilerinin de barış planına uymayacaklarını duyurmuştu. BM gözlemcilerine göre ateşkese iki taraf da uymadı.

Grubun sözcüsü Sami el Kurdi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Suriye halkını savunmak için” askerlere karşı saldırılara başladıklarını söyledi. 

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) geçtiğimiz hafta, Beşar Esad yönetimine ateşkese uyması için 48 saat süre tanıdıklarını, aksi halde kendilerinin de barış planına uymayacaklarını duyurmuştu.

Ateşkese 2 taraf da uymadı

Ateşkes, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın barış anlaşmasının bir parçasıydı. Ancak gözlemcilere ateşkese iki taraf da uymadı.

BBC’nin Beyrut muhabiri Jim Muir, ÖSO’nun ateşkese uymayacağını açıklamasının her iki tarafın da son haftalarda düzenledikleri operasyonlarla ateşkese zaten uymadıkları gerçeğini resmileştirdiğini söyledi.

Rejim güçleri de ÖSO da kayıp veriyor

Yerel Koordinasyon Komitelerinin aktardığına göre Pazartesi günü Suriye’de ağırlıklı olarak hükümete bağlı güçler tarafından 31 kişi öldürüldü.

Haftasonu, Suriye rejiminin en az 80 askerinin çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtildi.

İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Şam ve İdlib şehirlerinde Özgür Suriye Ordusu ile yaşanan çatışmalarda 80 askerin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Annan barış planı tehlikede

Beşir Esad’ın Pazar günü yaptığı konuşma, ve ateşkesin bittiğinin açıklanması, altı maddelik Annan barış planının uygulanabilirliği konusundaki şüpheleri artırdı.

Pazartesi günü Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’de Esad'ın iktidarda kaldığı sürece çözülemeyecek “çok fazla ihlal” işlendiğini söyledi.

Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Annan planının Suriye krizini çözmek için “merkezi öneme” sahip olduğunu vurguladı.

 

Yeni bir isyancı grup

Bu arada Türkiye’de yapılan bir basın açıklaması ile Suriye İsyancı Cephesi adında yeni bir isyancı grubun kurulduğu bildirildi.

Grubun sözcüsü Halid el Okla yeni grupta 12,000 militan bulunduğunu ve grubu, Esad’ın, Arap ülkeleri ve uluslararası güçler tarafından durdurulamaması üzerine kurduklarını söyledi.

Son gelişmeler Annan ve uluslararası toplum üzerinde Annan planının uygulanmasını sağlamak için bir yol bulmaları konusunda baskı yaratacak.

Annan’ın Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesi ve ardından ABD yönetimi ile görüşmek için Washington’a gitmesi bekleniyor.

Rusya ve Çin, Suriye’de uçuşa kapalı bölge ya da tampon bölge oluşturulması gibi BM destekli Batı müdahalesine birçok kez karşı çıktı. Gözlemciler eğer Annan planı başarılı olmazsa uluslararası toplumun bir “B planı” olmadığını söylüyor.

BBC muhabiri, ABD’nin Rusya’yı Şam üzerindeki etkisini kullanmaya ikna etmek istediğini, ancak Esad’ın Pazar günü yaptığı konuşmada bir değişim işareti olmadığını aktardı.

Esad konuşmasında Suriye’nin iç bir sorunla değil, İsrail’e karşı direnişe verdiği destek nedeniyle dışardan bir müdahale ile karşı karşıya olduğu fikrini öne sürdü.

Esad, BM’nin rejim yanlısı militanlar tarafından işlendiğini öne sürdüğü 108 kişinin hayatını kaybettiği Hule katliamında, devletin bir sorumluluğu olmadığını iddia etti.

(Kaynak: BCC Türkçe/International Press Medya)

(vE)