TSK'dan açıklama

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yazılı bir açıklama yayımladı.

TSK'nın resmi sitesinde yer alan açıklamada, “17 Temmuz Pazar, saat 16:00 itibariyle darbe girişiminin yurt genelinde tam anlamıyla bastırıldığı ve TSK kurumlarında mutlak kontrol sağlandığı’ belirtildi. 

Açıklamada, Cuma günü gerçekleşen darbe girişimiyle ilgili süreç şöyle aktarıldı: 

“15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki ÇOLAK ve Gnkur. II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in katılımıyla değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye bağlı olarak; 

Genelkurmay Başkanı tarafından;

(1) Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi Amiri Tuğgeneral İlhan KIRTIL aranarak, Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracının (uçak, helikopter vs.) havalanmaması, havada bulunanaların derhal üslerine dönmesi,

(2) Kara Havacılık Komutanlığına gidilerek orada bulunan personel konuları ve hava araçlarının uçmaması dahil gereken her türlü tedbirin alınması,

(3) Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gidilerek tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketlerinin durdurulması ve hiçbir şekilde dışarı çıkmamaları yönünde gereken tedbirlerin alınması emirlerini vermiştir.

Gnkur.II’nci Başkanı tarafından da; Gnkur.Bşk.nın emriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi aranmış ve Türk Hava Kuvvetlerine ait tüm hava araçlarının uçuşlarının durdurulması talimatı verilmiştir.”

"Bünyemizde ur haline gelen, kendilerine emanet edilen ve düşmana karşı kullanılması gereken silahları devletimize, silah arkadaşlarına ve halkımıza karşı kullanmakta tereddüt dahi etmeyen illegal çete mensubu terörist hainler (FETÖ) tarafından ihanet belgesi olan sözde (2 numaralı) bildirinin Genelkurmay Başkanınca imzalanması ve televizyonda okunması yönünde kendisine tehdit ve zorlamada bulunulmuştur. Hainlerin bu talepleri Genelkurmay Başkanı tarafından hakaret içeren ifadelerle, hiddetle ve kesinlikle reddedilmiştir.”

TSK yayımladığı açıklamada "tüm personeliyle demokratik hukuk sistemi içerisinde devletin ve milletin emrinde ve görevinin başında olduğu" vurgusu yaptı. 

Açıklamada, “darbe girişimini Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde başlatılmış olsa da, ordunun ezici çoğunluktaki mensuplarıyla alakası olmadığı” belirtildi. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

TSK darbe girişimi


Yazar Hakkında