Ermenistan'da rehineler serbest, kriz sürüyor

Polis merkezini basan silahlı grubun üyelerinden Avedisyan, güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki çağrılarına uymayacaklarını, polis merkezini terk etmeyeceklerini açıkladı.

'Sasna Dzrer' Grubu üyeleri, Pazar sabahı serbest bıraktıkları 2 polis memurundan sonra, ellerindeki son 2 rehine olan Ermenistan Polis Teşkilatı Başkan Yardımcısı Vardan Yeghiazaryan ve Yerervan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Valeri Osipyan'ı da serbest bırakıltılar.

"Sasna Dzrer" yani "Sasun Delileri" adlı silahlı grubun iki üyesi Varujan Avetisyan ve Vitali Balasanyan, polis merkezini işgal etme eyleminin 7. gününde Ulusal Güvenlik Servisi Direktörü Georgi Kutoyan’la buluştu. Toplantıdan bir basın merkezinin oluşturulması şartıyla rehinelerin serbest bırakılması kararı çıktı.

Grubun üyesi Vitali Balasanyan konuya ilişkin, "Karakolda bulunan arkadaşlarımız ve gençlerle beraber adım atmaya karar verdik. Herhangi bir sorun çıkarmadan polisleri serbest bıraktılar. Şimdi bir süreç ilerliyor. Bu takas değil, bu benim aracılığımla hepimiz tarafından atılmış bir adım, bir yol haritası" dedi.

"Terk etmeyeceğiz"

Rehin tutulan dört polisin serbest bırakılmasının ardından silahlı grubun basın mensupları ile görüşmesine izin verildi.

Grup üyelerinden Avedisyan, güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki çağrılarına uymayacaklarını, baskın düzenledikleri polis merkezini terk etmeyeceklerini açıkladı. Avedisyan basın mensupları ile görüşmesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini, hükümetin Cumhuriyetçi Partiyi dışarında bırakarak yeniden yapılandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Avedisyan ayrıca Ermenistan’daki muhalif 'Kurucu Meclis'in liderlerinden biri olan Jirayr Sefilyan başta olmak üzere, 'siyasi tutuklu' olarak tanımladıkları 'masumların' derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti. 

Ülkedeki hükümet karşıtı tüm muhalif kesimlerin sokağa davet edilmesinin ardından başkent Yerevan’da başlayan protesto gösterileri ise hala sürüyor. Eski günlere kıyasla daha büyük katılımın olduğu gösterilerde, polis ile protestocular arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Protesto gösterilerini örgütleyenler zaman zaman gözaltına alınıyorlar. Diğer yandan başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerindeki Ermenistan büyükelçilikleri önünde protesto gösterisi düzenleyerek bazı gruplar da Yerevan’daki muhalif göstericileri desteklediklerini ilan ediyor.

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında