Erdoğan ve Putin’den ‘ekonomik ilişki’ vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan krizin ardından ilk kez bir araya geldi.

İki liderin baş başa görüşmesinden sonra heyetler arası görüşme gerçekleşti. Daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Putin ve Erdoğan, ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesine vurgu yaptı.

Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler savaş uçağının düşürülmesi sonrası kopma noktasına gelmiş, ticaret ve turizm alanlarında sorunlar yaşanmıştı.

İkili arasındaki ilişkiler, Erdoğan’ın Putin’e ‘özür içerikli’ bir mektup gönderdiğini açıklamasıyla yumuşamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov  bu konuda, “Erdoğan özür diledi, üzgün olduğunu söyledi ve başsağlığı diledi” demişti.

"Görüşlerin uzlaşması mümkün"

Dün St. Petersburg’da gerçekleşen görüşmenin ardından konuşan Erdoğan, “Tarihi bir ziyaret olacak bu, yeni bir başlangıç olacak. İnanıyorum ki dostum Vladimir’le görüşmemde ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılacak. Ülkelerimizin birlikte yapacak çok işi var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin Suriye konusunun görüşülüp görüşülmediğiyle ilgili sorusuna, “bu konuyu Putin ile ayrıca baş başa görüşmelerinde ele alacakları” cevabını verdi ve Suriye’de yaşananlarla ilgili Rusya’nın rolüne dikkat çekti: “Rusya’nın katılımı olmaksızın Suriye sorununa çözüm bulmak imkansız. Sadece ortaklık kurduğumuz takdirde Suriye’deki krizi sona erdirebiliriz.”

Putin ise aynı soruya verdiği yanıtta, hem iki ülkenin Suriye'nin geleceği konusundaki fikir ayrılıklarına değindi hem de buna rağmen "görüşlerinin uzlaşmasının mümkün olduğunu" vurguladı.



Yazar Hakkında