Musul operasyonu başladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u IŞİD'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

"Güvenlik güçleriyle dayanışma içinde olun"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun IŞİD’e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Türkiye yok

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

Türkiye askeri ise operasyonda yer almıyor.

ABD: Gurur duyuyoruz

ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Başbakan İbadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul'un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi" diyerek, Musul harekatına olan desteğini bildirdi.

McGurk ayrıca, "Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesinde bulundu.

Etiketler

Irak Musul IŞİD