Halep'teki muhaliflere tahliye önerisi masada

ABD'nin Halep'teki muhaliflere güvenli tahliye önerdiği açıklandı. Palmira antik kenti ise yeniden terör örgütü IŞİD tarafından işgal edildi.

Suriyeli üst düzey bir yetkilinin Reuters’e verdiği bilgiye göre, Suriye ordusu, günlerdir yoğun şekilde bombalanan Halep’in Şeyh Said mahallesini bu sabah itibariyle ele geçirdi. Şeyh Said, muhalifler ve Suriye hükümeti arasında savaşın en yoğun olduğu bölgelerden biri ve uzmanlar tarafından Esad hükümeti için altı yıldır devam eden savaşın en önemli kazanımlarından biri olarak değerlendiriliyor. 

Halep'in doğusunda hükümet kuvvetlerinin kuşattığı muhaliflere, ABD tarafından sivillerle birlikte şehri terk etmeleri için güvenli koridor açılması önerildi. Önerinin Rusya tarafından da desteklendiğinin belirtilmesine rağmen Moskova yönetimi anlaşmaya varıldığını doğrulamadı. Önerinin muhalifler tarafından yanıtlanması bekleniyor. 

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Rusya'dan yapılan açıklamada ABD ile sürdürülen Cenevre görüşmelerinin henüz tamamlanmadığı ve bu konuda ABD ile herhangi bir anlaşmaya varılmadığı belirtildi. Dışişleri Bakan yardımcısı Sergey Riabkov, Halep halkının güvenli tahliyesi için gerekli şartları oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Ryabkov, "militanların Halep'i boşaltmaları için ayrı anlaşmaya varılması gerektiğini ve ABD'nin kabul edilmesi imkânsız taleplerde bulunması nedeniyle henüz anlaşma sağlanamadığını" belirtti.

Çekilme planı gerçekleştiği takdirde, Rusya, İran ve Şii milisi tarafından desteklenen Beşar Esad rejimi yaklaşık altı yıldır süregelen savaşta en büyük başarılarından birini kazanmış olacak.

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura konuyla ilgili açıklama yapmazken eski bir batılı Suriye özel temsilcisi Reuters ajansına verdiği demeçte planın gerçekleşeceğinden kuşkulu olduğunu ve "Suriye ve Rusya'nın daha önceki taahhütlerini yerine getirmemiş olması bakımından muhaliflerin güvenli tahliye önerisini kabul etmelerinin zor olduğunu" belirtti.

IŞİD Palmira'yı yeniden işgal etti 

Suriye ordusunun Halep'teki ilerleyişi sürerken, Halep'in 200 kilometre güneydoğusundaki antik Palmira çevresindeki çarpışmalar yeniden alevlendi. Rus hava kuvvetlerinin yoğun bombardımanına rağmen terör örgütü IŞİD militanlarının Palmira'yı yeniden işgal ettikleri bildiriliyor.

IŞİD Suriye iç savaşının yol açtığı kaostan yararlanarak 2015 yılında Palmira'ya girmişti. UNESCO dünya kültür mirası kabul edilen tanrı heykelleri cihatçı militanlar tarafından tahrip edilmiş ve daha sonra Suriye hükümet kuvvetleri Rusya'nın desteğiyle antik kenti geri almıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında