Doğu Halep'ten tahliyeler durduruldu

Esad hükümeti, Doğu Halep'teki muhalif savaşçıların ve ailelerinin tahliyesinin durdurulduğunu açıkladı. Şam yönetimi muhalifleri anlaşmanın koşullarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Suriye Devlet Televizyonu'ne konuşan Suriyeli bir yetkili, muhalif savaşçıların tahliye sırasında ellerindeki tutsakları da beraberlerinde götürmek istediğini ve bunun da varılan anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi. 

Reuters haber ajansı da bölgedeki muhabirinin tahliye konvoyunun güzergahı üzerinde dört patlama sesi duyduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan anlaşma kapsamında, sabah saatleri itibariyle Doğu Halep'ten ayrılarak silahlı muhalif grupların kontrolü altındaki İdlib'e ulaşan tahliye konvoyu sayısının üç; tahliye edilen kişi sayısının da 7 bin 500 olduğunu bildirdi.

AA, tahliye edilenler arasında hem sivillerin hem de savaşçıların olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise 6 binden fazla kişinin tahliye edildiğini ve bunların 3 bin kadarının savaşçı, 300'ünün de yaralı olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Doğu Halep'te tahminen 40 bini sivil olmak üzere 50 bin kişinin daha tahliye edilmeyi beklediğini duyurdu.

İlk tahliyelere Perşembe sabah saatlerinde başlandı ancak üzerine açılan ateş nedeniyle konvoy geri dönmek zorunda kaldı.

Bunun üzerine başta Türkiye olmak üzere yürütülen diplomatik görüşmeler sonucunda ateşkes yeniden sağlandı ve tahliyeye devam edildi.

Suriyeli muhalif gruplar, açılan ateşten dolayı İran destekli Şii milis grupları suçladı.

Tahliyenin tamamlanmasıyla birlikte, Halep kentinin tamamı yeniden Suriye hükümetinin yönetimine geçmiş olacak.

Türkiye'ye 30 bin civarı göçmen bekleniyor 

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, sınırın Suriye tarafında tahliye edilenlerin barınması için bir kamp kurulacağını söyledi. Habere göre, kamp için sınıra yaklaşık 3,5 kilometre mesafede iki olası bölge belirlendi. Kampın 80 bin kişilik kapasitesi olması planlanıyor.

Türk yetkililer, kampa Doğu Halep'ten gelmesi beklenen kişi sayısının 30 ile 35 bin civarı olduğunu da ifade ediyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında