Ermenistan meclisinde dört azınlık grubu temsil edilecek

2 Nisan’daki genel seçimin ardından Ermenistan parlamentosunun yeni dağılımı belli oldu. Mecliste Süryani, Kürt, Ezidi ve Rus dört azınlık milletvekili bulunuyor.

Ermenistan Merkez Seçim Komisyonu, 2 Nisan 2017'ta Ermenistan'da yapılan genel seçim sonuçlarını değerlendirdi ve parlamentoda yer alacak siyasi partilerin milletvekili dağılımı ile ilgili bir deklarasyon hazırladı.

Komisyon’un yaptığı açıklamaya göre, yeni parlamentoda iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'den 58 milletvekili yer alacak. İktidar partisinin milletvekillerinden üçü Kürt, Ezidi ve Süryani azınlıkları temsil edecek. 

"Tsarukyan Koalisyonu"nun parlamentoda 31 sandalyesi olacak. Mecliste çalışmalara devam edecek vekiller arasında Rus bir milletvekili de yer alıyor. "Aydınlık Ermenistan", "Sivil Sözleşme" ve "Cumhuriyet" partilerinin oluşturduğu "Çıkış Yolu" adlı koalisyon ise 9 milletvekiliyle temsil edilecek.

Parlamentoya giren dördüncü parti olan Taşnak Partisi’nin ise mecliste 7 milletvekili olacak. 

Cumhuriyetçi Parti adına mecliste yer alacak azınlık vekilleri Süryani vekil Arsen Mikhaylov, Kürt vekil Kinary Hassanov ve Ezidi vekil Rustam Mahmudian olacak. Tsarukyan Koalisyonu adına meclise giren Rus vekil ise Tatyana Mikaelyan oldu.

2015’te Ermenistan Anayasası’nda yapılan değişiklikle etnik azınlık grupların mecliste temsil edilmesinin önü açılmıştı. 

2 Nisan seçimlerinden sonra meclise girmeye hak kazanan Ezidi vekil Rustam Mahmudian, seçimlerin Ermenistan’daki Ezidi toplumu için tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Mahmudian, mecliste ilk olarak, 2014’te Irak’ta IŞİD’in Ezidilere yönelik katliamlarının Ermenistan parlamentosunda soykırım olarak kabul edilmesi için çalışacağını açıklamıştı. 

Yaklaşık 3 bin nüfuslu Süryani toplumunu ise, ülkedeki en büyük Süryani Birliği’nin başındaki Arsen Mikhaylov temsil edecek. Mikhaylov, seçim sonrası yaptığı açıklamada Süryanilerin karşılaştığı eğitim ve kültürel sorunların mecliste konu edilmesinin önemli olacağını dile getirdi. 

Kürt vekil Kinary Hassanov ise seçim sonrası yaptığı açıklamada seçim kampanyası sırasında kendisini detsekleyen Kürt ve Ermeni vatandaşlara teşekkür etti; Ermenistan’daki Kürt vatandaşlara hizmet etmek için çalışacağını söyledi. 



Yazar Hakkında