Agos'ta bu hafta

25 Mayıs tarihli Agos'tan öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar..

AGOS’UN SADECE OKUYUCU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL 

*Filistinlilere ‘siz hep yabancı kalacaksınız’ mesajı

İsrail meclisinde ilk oylamada kabul edilen, yasalaşabilmesi için iki oturum daha yapılacak olan ‘İsrail Ulus-Devlet Yasası’ ülkede tartışmaların odağında. Brooklyn College’de Tarih bölümünde öğretim üyesi olan, İsrail-Filistin meselesini yakındaB takip eden Louis Fishman, tasarının sadece Arap yurttaşlar için değil, özgürlük ve eşitliğe dayalı açık liberal bir İsrail için çalışan Yahudiler için de utanç verici olduğunu belirtiyor.

*Karadeniz Zirvesi’nde ayar mı, uzlaşma mı?

22  Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde Ermenistan temsilcisinin Azerbaycan temsilcisine cevap verdiği konuşma ve bu konuşmadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı değerlendirme Türkiye basınına “Erdoğan’dan Ermeni heyetine ayar” başlığıyla yansıdı. Alin Ozinian toplantıda kimin tam olarak ne söylediğini ve konunun Ermenistan’da nasıl ele alındığını yazdı. 

*Koruma saldırısı iş forumunu iptal ettirdi

Los Angeles Bölgesi Ticaret Odası, 16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Washington’daki büyükelçilik konutu önünde yaşanan koruma şiddetine ilişkin Los Angeles Kent Konseyi üyesi Paul Krekorian’ın itirazı üzerine Türkiye iş forumunu iptal ettiğini duyurdu.  

TOPLUM 

*Ateşyan nihayet görevi bıraktı 

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Patrikhane’de bazı vakıf yöneticileri ve hayırseverlerle yaptığı bir toplantıda Patrik Vekilliği görevinden istifa ettiğini söyledi. Ateşyan, Değabah Bekçiyan’a seçim sürecinin yürütülmesi konusunda yetkili olduğunu ve Patrikhane yönetimini teslim edeceğini bildirdiği resmi mektup da gönderdi. Seçim sürecinin artık hızlanması bekleniyor.

*Ateşyan’dan Bekçiyan’a davet: Şartlar olgunlaştı

Aram Ateşyan istifa görüşmesinin yapıldığı gün Almanya’da bulunan Değabah Bekçiyan’a bir mektup gönderdi ve İstanbul’a davet etti.

*Ateşyan’dan Karekin II’ye: Yönetimi Bekçiyan’a bırakıyoruz

Başepiskopos Aram Ateşyan istifa toplantısını yapıldığı gün Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’ye hitaben de bir mektup yazdı.

*Hatay ve Mersin vakıflarının '36 Beyannamesi sorunu çözüm bekliyor

Azınlık Vakıfları Temsilci Ofisi’nin Antakya’da düzenlediği Paskalya yemeği, bölgedeki vakıfların yaşadıkları sorunları dile getirmeleri için bir imkan oldu. Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil’in yemekte yaptığı konuşma tüm bu sorunları tarihsel süreç açısından özetler nitelikteydi.

*Adnan Ertem: ’36 beyannamesi güvencedir

Antakya Rum Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil’in konuşmasının ardından Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem konuşma yaptı. Ertem konuşmasında 1936 beyannamesinin vakıflar açısından sağlam belge olduğunu belirtti.

*Türkiye’de diyabet 10 yılda iki katına çıktı

Yanlış beslenme, fiziksel aktivite azlığı, obezite, stres, uykusuz yaşam gibi pek çok faktörün tetiklediği diyabet, Türkiye’de görülme sıklığı son 10 yılda yüzde 100 artan, yaygın bir hastalık. Damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirebilen diyabeti, Dahiliye Uzmanı Dr. Vartanuş Aslanbaş’la konuştuk.

ORTA SAYFA 

*Bir gazetenin 40 yıllık macerası: İHO

İstanbul Rum toplumunun iki gazetesinden biri olan İHO 40. yılını kutluyor. 1977’de yayın hayatına başlayan gazetenin yayın yönetmeni Andrea Rombopulos, İHO’nun nereden nereye geldiğini ve kişisel gazetecilik serüvenini anlattı.

ARKA SAYFA

*Aydın Selcen: 1915 ile yüzleşme Türkiye’nin damarlarına yeniden can verecek

Türkiye’nin ilk Erbil Başkonsolosu ve Ermeni Soykırımı’ndan sorumlu olduğu gerekçesiyle 1922’de Berlin’de öldürülen eski Trabzon Valisi Cemal Azmi Bey’in torununun çocuğu olan Aydın Selcen'le Türkiye’nin 1915 ile yüzleşme yollarını konuştuk.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta


Yazar Hakkında