En az 120 bin başvuru, iki ay süre, pek çok soru işareti: OHAL Komisyonu görevde

23 Ocak tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, kurulduktan altı ay sonra göreve başladı. Yaklaşık 120 bin başvuru sırada. KHK’yla ihraç edilen Hak ve Adalet Platformu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Komisyon’a başvuracak olmasına rağmen neyle suçlandığını bilmeden kendini savunmak zorunda kalacağını söylüyor.

Yedi kişilik OHAL Komisyonu’nun mesaisi 18 Temmuz’da başladı. Eski Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Komisyon’a ilk çalışma gününde 3,028 başvuru geldiğini, 120 bin civarında toplam başvuru yapılmasını beklediklerini söyledi. 

Valilikler bünyesinde oluşturulan ‘OHAL İtiraz Dilekçe Kabul Bürosu’na başvurular 14 Eylül’e kadar yapılabilecek. Yedi kişiden oluşan OHAL İnceleme Komisyonu 4 üyeyle karar alabilecek. Komisyonun itirazını haklı bulduğu kişiler 15 gün içerisinde kamudaki görevine dönecek. Yedi üyeli Komisyon’un başkanlığı görevini Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcısı Selahaddin Menteş yürütürken, üyeler ise Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Şıldak, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Daire Başkanı Esat Işık, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyesi Salih Tanrıkulu. 

“Umut ediyoruz, denemek zorundayız”

20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’de çıkarılan 26 KHK’yla 150 bini aşan kamu görevlisine el çektirme işlemi uygulanırken, yaklaşık beş bin dernek, vakıf ve şirketin faaliyetlerine de son verildi. 

OHAL Komisyonu’na bireysel başvuruların yanı sıra kararnamelerle kapatılan dernek ve vakıflar da başvuru yapabilecek. Kasım 2016’da çıkan 677 Sayılı KHK’yla kapatılan 375 dernek arasında Gündem Çocuk derneği de bulunuyordu. Agos’a konuşan Gündem Çocuk Derneği üyesi Ezgi Koman OHAL Komisyonu’na başvuracaklarını belirtiyor. Daha önce İdari yargıya dernek adına başvurduklarını, incelemeye gerek duymaksızın başvurunun reddine karar verildiğini söyleyen Koman, Komisyon’dan sonuç alıp alamayacakları sorusu üzerine “Sadece umut ediyoruz, o yüzden denemek zorundayız. Umarız ki hakikaten adil bir süreç işletirler ve bütün bu hak ihlalleri sona erer” cevabını veriyor. 

“Bizi ihraç eden yer değerlendiriyor”

Ocak ayında kurulan ve Şubat’ta göreve başlayacağı açıklanan OHAL Komisyonu’nun 120 bin dosyayı ne kadarlık bir sürede inceleyeceği ise halen soru işareti.

Hak ve Adalet Platformu’nun kurucularından, kendisi de OHAL KHK’sıyla doktorluk görevinden ihraç edilen Ömer Faruk Gergerlioğlu’na göre süreç karanlık: “Komisyon kararını kolay kolay veremeyecek. 1 ay dendi 6 ayda kuruldu, kim bilir kararlar ne zaman sonuçlanacak. Yargıda duruşma süreleri malum. Tahminim 15 yılı bulan bir süreç olacak. Belki adaleti çocuklarımız görecek. 

Gergerlioğlu, umutlu olmamasına rağmen yine de başvuracağını belirtiyor. Neden umutlu olmadığı sorusu üzerineyse Komisyon’un bağımsızlığını sorguluyor:  

“Sayın cumhurbaşkanı geçen gün yaptığı bir açıklamada KHK ihraçlarıyla ilgili konuştu, ‘ben bu insanları niye besleyeyim ki, gitsin özelde çalışsın?’ gibi bir ifade kullandı. Şimdi bu komisyon nasıl karar versin? Bu açıklamadan sonra komisyonun kararları tartışmalıdır. Venedik Komisyonu’nun zorlamasıyla 23 Ocak itibariyle komisyon kurulmasına karar verildi. Yargısal mekanizmalar doğru çalışmıyor dendiği için böyle idari bir komisyon kuruldu. Aslında olması gereken yargısal mekanizmaların doğru yürütülmesidir. Komisyon bir lütuf değildir, yargının düzeltilmesi için alınan idari bir karardır. Sizi ihraç eden yer tekrar değerlendiriyor. Bağımsız yargı değerlendirmesi gibi olmaz.”

“Suçumuzu bilmeden savunma yapacağız”

Öte yandan Gergerlioğlu, bir KHK mağduru olarak neye göre başvuracağını bilmediğini ifade ediyor: “Suçumuz bildirilmedi, hakkımızda dava açılmadı. Gecenin bir yarısında bir listede ismimizi gördük. Hangi örgütle iltisaklıyım onu da bilmiyorum. Binlerce kişi neyle suçlandığını bilmeden kendini savunacak.”

Gergerlioğlu, altı ay önce çıkan KHK sonrası hiçbir özel hastanede iş bulamamış, ta ki bir ay öncesine kadar. Şimdi Batman’da özel bir hastanede çalışan Gergerlioğlu ailesinin İznik’de kaldığını söylüyor, “Sonunda iş bulduk ama altı ay oldukça zorluk çektik. Hem ben hem takibimdeki binlerce hasta mağdur oldu. Şimdilik işimi buldum ama burası Türkiye, hukuk olmadığı için ne olacağını bilmiyorsunuz” diyor. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.