Dink Cinayeti Davası: Yüzbaşı Demirkale savunmasını yaptı

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davaya devam ediliyor. Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı görevlisi Muharrem Demirkale savunmasını yaptı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, dönemin Trabzon İl jandarma Komutanı Ali Öz, dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihabrat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin jandarma ve emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 9'i tutuklu 10'u firari 85 sanığın yargılandığı dava devam ediyor. 

Dün başlayan duruşmada dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı görevlileri savunmalarını yapmaya başlamıştı. Savunmalar bugün de devam ediyor. Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutnalığı İstihabrat Şubesi görevlisi Muharrem Demirkale savunmasını yaptı. 

Demirkale savunmasına başlamadan Dink Ailesine hitaben konuştu. 

“Sayın acılı aile, yüreğinize seslenmek istiyorum. Kutsal bildiğim değerlerim üzerine lemin ederim benim ve personelimin bu alçak davayla ilgimiz yoktur. Bu davaya monte edilmek isteniyoruz milenyum yıllarında demokrasiyi içselleştiremediysek, gözyaşı ortak olamıyorsa hepimiz suçluyuz. Bu toprakların insanları olarak bilirsiniz ki bu topraklarda insanlar öldükten sonra tanınır. Milyonlarca insan Hrant'ı yerde yatarken gördü ve 'ben ondanmışım, o bizdenmiş' dedi. Bu yapılanlar onu geri getirmeyecek ama bazı isimlerin ölümleri acı da olsa insanlığa hizmet eder.”

Demirkale, savunmasında iddianameyi eleştirdi. Mahkemenin iddianameyi iade ettiğini hatırlatarak, 
‘‘Aslı astarı olmayan iddialarla karşınızdayız. Haksız yere kanı dökülmüş bir insan ve yıllardır adalet bekleyen acılı ailesi var’’ diye konuştu. 

Demirkale savunmasında, iddianamede belirtiği gibi İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihabrat Şubesinde Aşırı Sağ Faaliyetlerden Sorumlu TİM Komutanı olmadığını, görevli askerlerin ifadeleri ve resmi evrakların kendisini doğruladığını söyledi. Demirkale, İstanbul’da görev yaptığında Jandarma İstiharbat Şubesinde Bölücü Faaliyetlerden Sorumlu TİM Komutanı olarak görev yaptığını söyledi. 

Demirkale, Bitlis’in Mutki ilçesinde görev yaptığı dönemde Dink davası sanıklarından firari savcı Zekeriya Öz’le tanıştığını ve yeniden İstanbul’a gelene kadar kendisiyle bir daha görüşmediğini savunmadı. Dink davasından tutuklu sanıklarından İstanbul İstihbarat Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer’le ise Urfa’da görevdeyken tanıştığını ve koordineli operasyonlar yaptıklarını söyledi. 

İstanbul’da görev yaptığı dönemde ise Zekeriya Öz ve başka pek çok savcıyla görevi gereği görüştüğünü söyledi. 

Demirkale, kendisinin ve diğer İstanbul Jandarma görevlilerinin, cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını ve birileri tarafından dosyaya monte edildiğini iddia etti. 

Demirkale'nin ardından İstanbul Jandarma Komutanlığı görevlilerinden Bekir Yokuş savunmasını yaptı. Yokuş, hakkındaki iddiaları reddetti. Cinayet günü olay yerine olmadığının iletişim kayıtlarıyla tespit ediliğini savundu. 

Dink cinayeti davasına 15 Mart Perşembe günü devam edilecek. 

Kategoriler

Güncel