anayasa komisyonu

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, partilerin temel hak ve özgürlüklerle ilgili önerilerini görüşmek üzere bugün toplanıyor. Partiler önerilerini hazırladı. AK Parti'nin önerileri arasında ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili düzenlemeler öne çıktı.

 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, temel hak ve özgürlükler bölümünü, yani Anayasa'nın birinci bölümünü tamamlamak için 20 günün ardından tekrar masaya oturacak.

Partiler önerileri üzerinde çalışıyor. AK Parti'nin önerileri netleşmeye başladı.

Ele alınacak ilk madde düşünce ifade özgürlüğüne ilişkin madde olacak. O maddeye ilişkin partilerin farklı talepleri var. Ama ortak nokta ifade özgürlüğünün geniş tutulması. Buna göre, ifade özgürlüğü ancak kamu düzeni başkalarının hak ve hürriyetleri genel ahlaka aykırılıkla sınırlandırılabilecek.

Masadaki bir sonraki madde basın hürriyeti olacak. AK Parti'nin basın özgürlüğünü kısıtlayan önerisi çok tartışılmıştı. Masada hangi öneri öne çıkacak belli değil. Sınırlandırmada temel kriterlerden biri ayrımcılık, düşmanlık kin ve nefret savunuculuğuna yönelik yayın yapılamayacağı olacak.

AK Parti'nin önerisi parti kapatma ile ilgili iki yıl önce yeterli oyu alamayıp anayasa değişikliği yapılmayan parti kapatma maddesine benzer bir öneri getirdi. Buna göre, siyasi parti kapatmalarında son sözü Meclis Genel Kurulu söylecek.

Ve diğer bir başlık... İnsanlık suçu işleyenlere sığınma talebi verilmesi ve bunun için mahkeme kararı çıkması gündeme gelmişti. AK Parti tarafından gündeme getirilen bu öneriden vazgeçildi. Bu hakkın sadece siyasi sığınma talebi isteyenlere verilmesi gündeme gelecek.

Ve diğer partiler. BDP, MHP önerilerini hazırladı. CHP hala üzerinde çalışıyor. 

Kategoriler

Genel