Avrupalı ve Türkiyeli Süryaniler şölende buluştu

Yıllardan sonra anavatanları Turabdin'e dönmeyi düşünen Süryaniler için düzenlenen 'Aramıza Hoşgeldiniz Şöleni', Avrupa'dan gelen ve Türkiye'de yaşayan Süryanileri bir araya getirdi. Turabdin Süryani Akademi Birliği Temsilcisi Odom Hanno, 'Bu gecenin gelecek hakkında karamsar ve umutsuz düşünen insanımızın düğümlerini çözdüğüne ve geleceklerine umutla bakıp, aydınlık yarınlara doğru yol aldığımıza inanıyorum' dedi.

Yurtdışında akrabalarından uzakta yaşayan Avrupa doğumlu Süryani gençler, anavatanları Türkiye’de doğan Süryani soydaşlarıyla şölende bir araya gelip tanışma ve hasret giderme fırsatı buldular.

Mor Hobil ve Mor Abrohom Manastırı yanında bulunan Turabdin Otel’de düzenlenen şölene Mardin, Midyat ve bağlı köylerde yaşayan Süryaniler ile İsviçre, Belçika, Almanya, Hollanda ve İsveç’ten yaklaşık 300 Süryani katıldı. Midyat’taki Süryanilerin kurduğu Turabdin Süryani Akademi Birliği tarafından düzenlenen şölene Almanya’dan katılan Süryani sanatçılar Gebriel Bahho ve Maravge Aydın’ın seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar geceye ayrı bir heyecan ve coşku kattı.

Akad Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan’ın da davetli olduğu gecede Süryani sanatçıların muhteşem sesleri ve şarkılar eşliğinde gençler; Hassade, Bagiyye, Hurze ve Şexani oyunlarını oynayıp, beraber yemek yediler, hatıra fotoğrafı çektirip daha önce hazırladıkları hediyeleri birbirine sundular.

Geleceğe umutla bakmak için

Gecede bir konuşma yapan Turabdin Süryani Akademi Birliği Temsilcisi Odom Hanno, şölenin Süryani cemaati ve yöre halkı için çok anlamlı olduğunu belirterek,  “Halkımızdan ve özellikle de gençlerimizden gelen talep ve öneriler ışığında böylesi bir geceyi düzenledik. Bu gecenin gelecek hakkında karamsar ve umutsuz düşünen insanımızın düğümlerini çözdüğüne ve geleceklerine umutla bakıp, aydınlık yarınlara doğru yol aldığımıza inanıyorum. Bu gece aydınlık yarınlarımız için yakılan ilk kıvılcımdı. Farklı zamanlarda farklı etkinliklerle bu kıvılcımı bir meşaleye dönüştüreceğiz. Gecede bizleri yalnız bırakmayan değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Akad Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan da, Dünya’nın dört bir tarafına dağılan kadim Turabdin Medeniyeti’nin asil ve mazlum çocukları olan Süryanilerin yıllardan sonra böylesi bir gecede bir araya gelmelerinin Midyat’a ve Türkiye’ye renk kattığını söyledi.

Geleceğe dair umutların canlı tutulması açısından bu tür organizasyonların önemli bir anlam taşıdığını dile getiren Aslan, “Bütün halkların ve farklı aidiyetleri olan katmanların bu tür etkinliklerle kendilerini bulmaya ve var etmeye şiddetle ihtiyaçları vardır. Bu tür aktiviteler sayesinde gençler arasında kaynaşma, birlik ve beraberlik sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını güçlendiriyor” diye konuştu.